Одржана 50. редовна седница Скупштине Међурелигијско вијеће Босне и Херцеговине

Желимо Вас обавијестити како је данас, 23. 02. 2009., у просторијама Међурелигијског вијећа, Ферхадија 16/1, одржана 50. редовна сједница Скупштине Међурелигијског вијећа. Сједници су присуствовали Винко кардинал Пуљић, надбискуп врхбосански и предсједник Међурелигијског вијећа, и остали чланови Скупштине МРВ-а: у име реису-л-улеме Исламске заједнице Мустафе еф. Церића, Сеид еф. Смајић, муфтија сарајевски, епископ зворничко-тузлански Василије Качавенда и у име предсједника Јеврејске заједнице БиХ г. Јакоба Финција, г. Борис Кожемјакин, предсједник Јеврејске општине Сарајево.

Скупштина МРВ-а је, поред разматрања текућих пројеката МРВ-а, разматрала и питање приједлога Закона о денационализацији те донијела одговарајуће закључке који ће бити посебно достављени надлежним институцијама и средствима јавног информисања. Такође су разматрана питања сарадње МРВ-а са Ентитетима као и потреба за државном институцијом која би била надлежна за проблематику са којом се сусрећу цркве и вјерске заједнице. МРВ БиХ такође је одлучило проширити своју сарадњу и у другим градовима Босне и Херцеговине подстичући локалне вјерске службенике на развијање међурелигијске сарадње и побољшању заједничког живота. Чланови Скупштине МРВ-а су упознати са напретком Радне групе о питањима мировинског и здравственог осигурања имама, свећеника и свештеника. Чланови подржавају рад федералне Радне групе и очекују да група ускоро предложи конкретна рјешења овог питања. Такође је упућена подршка иницијативи Министарства правде Федерације БиХ да се на једнообразан начин уреди питање душебрижништва (вјерске службе) у казнено поправним заводима у Федерацији БиХ.

Чланови МРВ-а примили су и шефа мисије ОСЦЕ-а у БиХ, Њ.Е. г. Гери Робинса. Разматрана су питања увођења предмета "Култура религија" у школе у БиХ, проблеми у комуникацији између институција ОСЦЕ-а и цркава и вјерских заједница као и нека друга питања из домена образовања. Чланови МРВ-а жалили су се на садржај уџбеника за предмет "Култура религија" по којем се већ предаје у неким дијеловима земље. Одлучено је да треба наставити комуникацију између ОСЦЕ-а и цркава и вјерских заједница и то путем њихових структура и институција. Сусрет је био вриједан и отворио врата новој сарадњи.

Извор: Епархија зворничко-тузланска