Међуверски дијалог Србије и Индонезије

У Београду је од 7. до 9. априла 2011. године, у организацији Министарства вера и дијаспоре Републике Србије и амбасаде Републике Индонезије у Србији, одржан Први међуверски дијалог Србије и Индонезије. На празник Благовести, у Палати Србија, Његова Светост Патријарх српски Господин Иринеј је поздравио све учеснике ове манифестације и пожелео им много успеха и у овом и у предстојећим сличним подухватима. Конференцију су отворили Министар вера и дијаспоре господин Срђан Срећковић и Амбасадор Индонезије у Београду господин Самјуел Самсон.

Том приликом је изражена радост због овог сусрета Србије као најзападније државе у свету са православном већином и Индонезије као најисточније државе са муслиманском већином. Индонезија има око 220 милиона становника од којих је 88% муслимана, тако да је она највећа муслиманска земља на свету. На више од 17000 острва говори се око 300 језика, а поред већинских муслимана ту живе и хришћани (протестанти, римокатолици, православни), будисти и хиндуисти.

Делегацију из Индонезије су сачињавали, поред амбасадора Самјуела Самсона и ректора Универзитета у Џакарти, професора др Комарудина Хидајата, представници различитих верских заједница и просветних институција ове далеке, нама пријатељске земље.

Нашу земљу су представљали највиши великодостојници свих традиционалних Цркава и верских заједница. Поред Његове Светости патријарха Иринеја, који је поздравио скуп, активно учешће у конференцији су имали Његово Преосвештенство Епископ бачки господин Иринеј и Његово Преосвештенство Епископ јегарски господин Порфирије. Епископ Иринеј је одржао предавање на тему Хришћани и муслимани као већина или мањина у друштву, а епископ Порфирије је говорио о односу цивилног друштва и верских заједница.

Сутрадан су гости из Индонезије посетили Бајракли џамију и Факултет исламских наука Исламске заједнице Србије, са којим је Исламски универзитет у Џакарти потписао споразум о сарадњи.

У амфитеатру Православног богословског факултета Универзитета у Београду, 8. априла су одржана три предавања теологâ из Индонезије: др Маргарета Мариа Хендрикс-Риримасе говорила је О изазовима миру: радикализам и нетолеранција; др Херу Пракоса - Како се Индонезија бави културолошким и верским различитостима, посебно међу младима и проф. др Комарудин Хидајат - Промовисање разумевања и сарадње кроз образовање.

Потписан је споразум о сарадњи између Православног богословског факултета Универзитета у Београду и Исламског универзитета у Џакарти.

Србија је петнаеста земља која је домаћин међуверског дијалога, а Индонезија, која је наш велики партнер у очувању територијалног интегритета и суверенитета на Косову и Метохији, такве састанке имала је и у Аустрији, Бугарској, Немачкој, Холандији.

Извор: Епархија бачка