Место Христовог крштења тема дебате на Блиском Истоку

Место Христовог крштења тема дебате на Блиском Истоку

Вође хришћанских заједница у Јордану у сриједу су константовали да се мјесто на коме је свети Јован Крститељ крстио Господа Исуса Христа „ван сваке сумње“ налази у овој земљи, на источној обали ријеке Јордана.

Они су оповргли тврдњу Израела да је Христос крштен на западној обали Јордана, на мјесту тзв. Јудитине цркве, која је недавно преименована у „Цркву крштења“.

„Нема сумње да је Исус Христос крштен на источној обали ријеке Јордана и да хришћани то мјесто поштују од најранијих времена до данас“, каже се у заједничком саопштењу хришћанских лидера.

Овај закључак донесен је, како се истиче, у складу са библијским текстовима, хришћанским предањем, археолошким ископавањима, као и свједочанствима и списима многих поклоника који су од другог вијека били на том мјесту.

Сличне напомене објављене су и у понедељак у саопштењу представника православних Цркава истока, који су се састали на мјесту крштења, око 40 километара западно од Амана, на позив патријарха Јерусалимског Теофила.

Јордански министар унутрашњих послова, Мазен Сакет, истакао је да су мјесто Христовог крштења потврдили више хришћанских вођа и водећих свјетских историчара.

„Били смо шокирани када смо чули да Израелци проглашавају мјесто крштења на западној обали упркос добро познатим историјским и религијским чињеницама“, казао је Сакет.

Извор: Митрополија црногорско-приморска