Минхенски кардинал примио румунски орден

У навечерју Недеље молитве за јединство хришћана (18-25. јануар), надбискуп минхенски и фрајзиншки кардинал Рајнхард Маркс примио је највише одличје Румунске Православне Цркве у Немачкој. Митрополит Серафим  Јоанта уручио је овом римокатоличком великодостојнику „Крст светих бранковичких мученика“.

Председавајући Немачком бискупском конференцијом, кардинал Маркс је истакао овим поводом да треба продубљивати екуменско заједништво. Он пледира да нарочито с православнима треба неговати контакт „на сасвим нови и интензивни начин“. „Пут у екумену је неповратив“, нагласио је кардинал у своме говору. Овај орден значи за њега нови импулс да дејствује на овом плану.

Румунска Црква је навела да је додељивање одличја кардиналу знак благодарности „на великодушној сестринској помоћи и на одличним екуменским односима“. Минхенска надбискупија је помогла румунску Митрополију приликом куповине парцеле у градској четврти Аубинг, где ће настати румунски духовни центар, а сматра се да ће се на његовом терену убудуће налазити и седиште Митрополије.

Извор: Катпрес (Р.Р.)