Милосрђе и праштање

MERCY AND FORGIVENESS - MISERICORDIA E PERDONO - MISÉRICORDE ET PARDON - ПРОЩЕНИЕ И МИЛОСЕРДИЕ

23. екуменска конференција о православној духовности посвећена теми „Милорсђе и праштање” у манастиру Бозе у Италији од 9. до 12. септембра у сарадњи са православним Црквама - XXIII International Ecumenical Conference on Orthodox Spirituality

Bose, 9-12 September 2015

in collaboration with the Orthodox Churches

На идилично-романтичним пропланцима Пијемонта, што посрбљено значи у „подножју планина“, које окружују плодне долине Аосте, Ломбардије и Лигурије, налази се монашко општежиће интерконфесионалних хришћана, који тражећи спасење у евхаристијској заједници,  а у завету безбрачности и посвећењу Јеванђељу кроз молитву и рад, „Monastero di Bose“  - манастир Бозе. Иако ово подсећа на начело бенедиктинаца „ora et labora“, овај манастир нема крути монашки типик. Можда би се могло рећи да је он некаква иновативна реплика двају других манастира -  у Тезеу (Communauté de Taizé) у Француској, односно у Шевтоњу (Monastère de Chevetogne) у Белгији.

У овом манастиру, чији је spiritus rector и приор (игуман), харизматични Енцо Бјанки, одржавају се већ дуги низ година веома занимљиви међународни симпосиони, семинари и конференције на којима се дабатује о фундаменталним темама богословског предања из трију конфесионалних перспектива – православне, римокатоличке и протестантске. Тако је као докуметација настала серија публикација које одликује висока богословска компетентност. Та библиографија показује на јасан начин да је реч о научним скуповима веома репрезентативног нивоа.

Тема 23. међународне екуменске конференције о православној духовности од 9. до 23. септембра у Бозеу је гласила:

Милосрђе и праштање - Mercy and Forgiveness - Misericordia e perdono - Miséricorde et pardon - Прощение и милосердие.

У драматично време у којем живимо, а које је дубоко обележено варварствима рата и интолеранције и које пре следи логику акумулације капитала и закона привреде но солидарности у расподели добара, ова тема је требало да подсети на хитност вршења хришћанског милосрђа и праштања напоредо са трагањем за правдом да би се обновила идеја заједничког добра и узајамног поверења, а која се најпримерније огледа у реципрочно-узајамном поверењу и одговорности једних према другима.

У светлости читања Светога Писма у православном предању, колоквијум је исцрпно представио ерминевтику хришћанске наде.

Како ваља данас проповедати милосрђе Божије? Како исцелити озлеђено (траумаично) сећање? Како изнаћи путеве помирења између Цркава и људи? Који су данас видови хришћанског праштања (брачних парова који се разводе, васпостављање изгубљеног поверења и нарушених интерперсоналних односа и односа у заједништву)? Како свезати правду и праштање у јавну и историјску димензију и стварност? Ова каскада питања моралног богословља је била црвена нит ове међународне конференције.

Међу референтима су били присутни представници свих православних Цркава, римокатолици, англосаксонци, протестанти и армада библиста, патристичара и богослова, као и монаха са Истока и Запада, философа и писаца из са свих страна  земљиног шара.

Међународни колоквијум је отворен омилијом, односно предавањем приора овог монашког општежића Енцо Бјанкија, коме је следило предавање кардинала Курије Влтера Каспера, председника Папског савета за неговање јединства хришћана у пензији и предавање Митрополита Диоклије Калиста Вера из Велике Британије, у чијем је центру стајало питање хришћанског праштања у помирења међу Црквама.

У порукама пренесеним учесницима овог међународног колоквијума поглавари Цркава су подсетили да су ”милост и праштање” једни од кључних појмова у учењу Спаситељевом, као што вели Васељенски Патријарх Вартоломеј у својој поздравној посланици, цитирајући Апостола и евангелиста Луку: ”Будите милостиви као што је и Отац ваш милостив” (Лк 6,36). То исто је и у име Патријарха Руске Правослане Цркве Кирила Московског и све Русије упутио Митрополит Иларион Волоколамски у поздравној посланици, рекавши да су милосрђе и праштање ”сведочанства највише достојности човека призваног да суделује са Богом”.

Римски понтифекс, папа Фрања у својој поруци, коју је прочитао кардинал Пјеро Паролин, вели да је ”милосрђе велика светлост љубави Божје која у себи носи праштање”. У име СПЦ поруку Њ.Св. Патријарха српског Ирнеја је прочитао је Епископ аустријско-швајцарски Андреј Ћилерџић, који је био и званични делегат наше Свете Цркве.

Предавања и дискусије одвијали су се у тематским групама; сва предавања су прочитана и дискусије вођене у пленуму:

 

Среда, 9. септембар

СВЕТО ПИСМО И ОЦИ ЦРКВЕ

Енцо Бјанки: Уводне напомене

Поздрави званичних представника Цркава

 

Хришћанско праштање и помирење Цркава

✜ Валтер кардинал Каспер, Рим

 

Динамика праштања код Источних Отаца Цркве

✜ Калист Митрополит Диоклије, Оксфорд

 

”Господ, Господ, Бог  милостив и жалостив, спор на гнев и обилан милосрђем и истином” (2 Мојсијева 34, 5-7)

Џон Бер, Вашингтон

 

Праштање у Светом Писму Старога Завета: Јосиф и његова браћа

Евгениј Ј. Пентиук, Бруклин

 

Три приче о Божјем милосрђу у Јеванђељу од Луке гл. 15

Асеније (Соколов), Бејрут

 

Четвртак 10. септембар

ПРАШТАЊЕ У СВЕТООТАЧКОМ И МОНАШКОМ ПРЕДАЊУ

Милосрђе у животу и учењу Св. Пахомија

Димитриос Мосхос, Атина

 

Покајање и Божје милосрђе у монашкој заједници: Оци у Гази

Алексис Торенс, Notre Dame

 

Исак Сирин: Правда и милост Господња

Себастијан Брок, Оксфорд

Покајање и милост код Св. Нила Сорског

Јелена РОманенко, Москва

 

АНТРОПОЛОГИЈА МИЛОСТИ

Узајамно праштање и старање

Василиос Термос, Атина

Пастирско милоссрђе и брак: с православне тачке гледишта

Басам A. Насиф, Баламанд

 

Пастирско милосрђе и брак: с римокатоличке тачке гледишта

Басилио Петра, Фиренца

 

Петак 11. септембар

СВЕДОЧАНСТВА МИЛОСТИ

 

Хришћанска љубав и милосрђе у црквеној пракси

✜  Григорије из Месоарије, Никозија

Проповедање Божјег милосрђа у савременом свету: отац Александр Мен

Наталија Болшакова, Рига

Учитељ милосрђа: брат Мата ел Мескин

✜  Епифаније и Св. Макарија, Египат

 

Праштање међу Црквама: "томос агапис"

✜  Максим из Силвирије, Истанбул

 

Панел дискусија:

ПРАШТАЊЕ И ПОМИРЕЊЕ МЕЂУ ЦРКВАМА

Председавајући: Красту Банев, Дарам

✜  Филарет из Лавова, Лавов

✜  Антонио Менини, Лондон

Деспина Прасас, Провиденс

Христо Јанарас, Атина

 

Субота 12. Септембар

ПРАВДА И ПРАШТАЊЕ

ХИЉАДУГОДИШЊИЦА БЛАЖЕНЕ КОНЧИНЕ СВ. ВЛАДИМИРА КИЈЕВСКОГ (1015-2015).

Правда и праштање

Свети Владимир († 1015), или милостиви владар

✜ Митрополит Северноморски и Умбе, Североморск

 

Сећање и праштање у изградњи хришћанског идентитета:

Пример крсташких ратова

Георг Дамаскопулос, Њујорк

Памћење и праштање: помирење међу народима данас

✜  Порфирије Перић, Загреб

Ово слово неодложивим службеним обавезама спреченог Митрополита загребачко-љубљанског Порфирија произнео је игуман манастртира Ковина високопреподобни Исихије.

Закључне рефлескије је произнео Сабино Кјала, Бозе.

На овој међународној конференцији су, мимо званичног делегата СПЦ, Преосвећеног Епископа аустријско-швајцарског  Андреја, узели учешће још и архимандрит Никодим из Крке, игуман Исихије из Ковиља, тројица монаха из испоснице Благовести Пресвете Богородице и Јустина Ћелијског са схи-монахом синђелом Јустином (Рауером) у име оболелог схи-архимандрита Василија (Гролимунда), као и потписник ових редова из Епархије франкфуртске и целе Немачке,  и неколицина мирјана. Предавања и дискусије ове конференције биће у догледно време објављена у едицији овог екуеменског манастира.

Овај међународни колоквијум православне духовности је постао интернационална референтна тачка за екуменски дијалог и студије православног Предања и визија дијалошких путева, интеркултурних и интеррелигиозних.

протођакон Зоран Андрић, Минхен