Милосрднa секцијa ВДС у Дому за смештај деце без родитељског старања “Моша Пијаде”

На почетку треће недеље Божићњег поста, у недељу 11. децембра 2011. године, чланови Милосрдне секције Верског добротворног старатељства Архиепископије београдско-карловачке посетили су Дом “Моша Пијаде” при Центру за заштиту одојчади, деце и омладине Београда.

У овом дому су смештена већа деца која похађају основну или средњу школу а они који се определе за студије могу да остану у Дому до 26 година старости.

Пошто Дом редовно посећујемо познајемо децу и разговарамо као пријатељи. Као и обично донели смо мало витамина, јабуке и банане, и нашу црквену штампу, “Православље” и “Мисионар”.

Код деце увек има неких новости и промена. Види се како сазревају. Нас радује кад видимо како напредују, а они су поносни на резултате које постижу. Алан, један од младића са којим смо разговарали, апсолвент је на високој хотелијерској школи, смер гастрономски. Жели да се запосли кад заврши школовање. Велика му је жеља да једног дана ради на броду. Други младић, Тафиљ, завршава угоститељску школу с просечном оценом 5, а уписао је ванредно вишу угоститељску школу. Поред овог занимања желео би да заврши факултет за социјалног радника, јер верује да би му искуство из дома помогло у раду у овој области. Кад једног дана буде имао породицу жели да својој деци пружи све што он није имао. Има и пуно других животних прича.

У току посете мушки чланови Милосрдне секције су одиграли једну партију баскета са млађом децом. Спортске активности су овде омиљене о чему сведоче и пехари добијени на спортским такмичењима на којима су учествовала деца из Дома. Поред спортских активности код деце се подстиче креативност. Неки од њихових радова, урађених у креативној радионици у сарадњи са васпитачима, изложени су у холу  Дома. У Дому се труде да деци пруже све што би имали у породици, а на деци се види да они то осећају и цене.

Пред нама су празници Детињци, Материце и Очеви који  својим лепим обичајима везивања родитеља и деце симболично подсећају да је темељ хришћанске породице чврста веза међусобне љубави, слога и  узајамно поштовање. Данас, кад је породица угрожена по много основа топлина и радост ових празника има благотворно дејство. Лекција љубави која се научи у породици се никад не заборавља и најбоља је припрема да светлост Јеванђеља и радост Божића осветле дечију душу.

Извор: ВДС