Министар Небојша Брадић у посети манастиру Хиландар

Министар културе Србије Небојша Брадић посетиће 31. августа манастир Хиландар на Светој Гори ради сагледавања стања и активности које предстоје у његовој обнови и уклањању последица катастрофалног пожара из 2004. године.

Брадић ће посетити Хиландар са специјалним саветницима Зораном Хамовићем и Гораном Марковићем, а са братством манастира и стручњацима који раде на његовој обнови упознаће се докле се стигло са радовима који су интензивирани последњих годину дана, као и са проблемима који могу наићи током даље обнове и могућностима њиховог решавања, саопштило је 29. августа Министарство културе.

Министарство културе је ове године издвојило 50 милиона динара за реконструкцију и обнову Хиландара, а издвојени новац би највећим делом требало да буде употребљен за радове на конацима. Сума намењена обнови је ребалансом буџета за 2009. годину умањена за око 60% у односу на претходни период што представља велики изазов за овај сложени пројекат од националног значаја. Имајући то у виду, биће неопходна да сви учесниции сарадници у подухвату уложе максимум напора да се кризни период преброди а да се не угрози обнова и одржање Светог манастира Хиландара као најбогатије културне, духовне, историјске и уметничке ризнице српског народа.

Главни радови на обнови Хиландара се у овој грађевинској сезони обављају на реконструкцији Великог конака из 1821. године.

Обновом Великог конака, који представља готово половину изгореле корисне површине (конак је површине 2.724 м2, а укупно је изгорело 5.897 м2 манастирских конака), решава се у великој мери проблем недостатка простора у манастиру, будући да су у том објекту смештени гостопријемница, канцеларије манастирске управе и значајни смештајни капацитети, односно собе за живот монаха и посетилаца.

У складу са потребама и могућностима, разматра се и обезбеђивање додатних начина финасирања како би се обезбедио сигуран поступак реконструкције, саопштило је Министарство културе.

Министар Брадић је на челу владине Комисије за Хиландар, чији је нови састав именован почетком јуна.

Пожар у манастиру Хиландар догодио се у ноћи између 3. и 4. марта 2004. године.

Како је раније процењено, реконструкција ће коштати око 25 милиона вера, а трајаће десет година. До сада је највећа средства за реконструкцију Хиландара издвојила Влада Србије, а помогле су и Српска и Грчка православна црква.

У владиној Комисији за Хиландар су, осим Брадића и помоћнице министра Душице Живковић, и археолог и научни саветник Археолошког института Српске академије наука и уметности Марко Поповић, амбасадор Србије при Светој Столици Владета Јанковић, академици Мирјана Живојиновић и Димитрије Стефановић, епископ жички Хризостом, као и директорка Републичког завода за заштиту споменика културе Вера Павловић Лончарски и директор Покрајинског завода за заштиту споменика културе у Новом Саду Зоран Вапа.

У Комисији су и професори Филозофског факултета у Београду Смиља Марјановић Душанић и Зоран Ракић, доцент на Факултету примењених уметности у Београду Светислав Николић, директор Задужбине светог манастира Хиландар Миливој Ранђић, Владимир Тријић из Народне библиотеке Србије и главни архитекта Обнове Хиландара проф. др Мирко Ковачевић.

Хиландар 30.08.2009.

Извор: www.hilandar.org