Министар правде Никола Селаковић у Митрополији црногорско-приморској

Министар правде у Влади Србије г. Никола Селаковић посјетио је 1. јула Митрополију црногорско-приморску.

Министар је најприје посјетио дворску цркву на Ћипуру гдје је положио вијенац на гроб краља Николе, да би се затим у Цетињском манастиру поклонио руци Светог Јована Крститеља, честици Часног Крста Господњег и моштима Светог Петра Цетињског.

Министа Селаковића је у име Архиепископа цетињског Митрополита црногорско-приморског Господина Амфилохија дочекао Епископ будимљанско-никшићки Господин Јоаникије заједно са Епископом полошко-кумановским Господином Јоакимом и братијом Цетињског манастира на челу са игуманом архимандритом Методијем (Остојићем).

У поздравној ријечи Владика Јоаникије је високом госту пожелио добродошлицу у Црну Гору.

„Ви сте дошли да унапредите добре међудржавне односе између Црне Горе и Србије. У црквеном и културном погледу Црна Гора, као што знате, баштини велику традицију. Та традиција по своме значају превазилази границе Црне Горе“, рекао је Владика Јоаникије.

Министар Селаковић је рекао да нема веће части која у је указана у Црној Гори од поклоњења цетињским светињама.

„Част је поклонити се моштима Светог Петра Цетињског, владике и владара, државника и државотворца, законодавца који је успео да из средњег у нови век пренесе традицији Немањића, Вукановића и Војислављевића, Балшића и Црнојевића, њихову лозу и исао овдје у овим горама. Као министар овдје могу да подржим оно што сте ви рекли. Глредајући из угла државе односи Црне Горе и Србије су, Богу хвала, на једној узлазној путањи, све бољи, све развијенији и све узвишенији“, рекао је министар Селаковић.

Он је нагласио да је Митрополија црногорско-приморска стуб идентитета Црне Горе.

„Да није било ње, питање је кад би и да ли би Црне Горе у новом веку било. Зато данас, угошћен од вас, Преосвећеног Владике Јоакима и братије Цетињског манастира, показујемо који је значај и Митрополије црногорско-приморске и Епархије будимљанско-никшићке за духовност нашега народа и за духовност државе“, рекао је он.

Министар Селаковић је изразио спремност државе Србије да држави Црној Гори у сваком тренутку пружи своје искуство у изради и примјени прописа којим се регулише однос између Цркве и државе.

„Од срца вам захваљујем на овом узвишеном дочеку и на прилици да се поклониомо светињама Цетињског манастира и васцелог хришћанског православног света“, закључио је министар правде Србије.

Потом је приређен пријем у просторијама Митрополије, а братија Цетињског манастира приредила је свечани ручак.

На свечаном ручку министар Селаковић је Митрополији црногорско-приморској поклонио репринт издање ,,Законика цара Душана“.

Министар Селаковић потом је посјетио Богословију Светог Петра Цетињског.

Након данашњег сусрета eпископ Јоаникије и министар Селаковић дали су изјаве за медије.

У пратњи министра Селаковића били су Његова Екселенција господин Зоран Бингулац, амбасадор Републике Србије у Црној Гори, Драгомир Милојевић, председник Врховног касационог суда и председник Високог савета судства, Радомир Илић, државни секретар, Дејан Царевић, директор Дирекције за управљање одузетом имовином, Милица Вучковић, шеф Службе за односе с јавношћу и Марјан Николић, шеф Протокола.

Извор: Митрополија црногорско-приморска

Министар правде Никола Селаковић у Митрополији црногорско-приморској
Министар правде Никола Селаковић у Митрополији црногорско-приморској
Министар правде Никола Селаковић у Митрополији црногорско-приморској
Министар правде Никола Селаковић у Митрополији црногорско-приморској