Министар вера и дијаспоре приредио пријем за чланове Сабора СПЦ

Министар вера и дијаспоре Србије г. Срђан Срећковић приредио је јуче, поводом заседања Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве, пријем за Његову Светост Патријарха српског Г. Иринеја и чланове Сабора.

Министар Срећковић је истакао да се овим пријемом "још једном манифестује наша воља да држава и Црква, које су аутономне и независно функционишу, али су веома значајни чиниоци друштва у 21. веку, заједнички дају допринос у очувању нашег националних идентитета, културе, традиције и посебно вере". "Верујем да је у временима која су пред нама, у временима опште глобализације и интеграција у којима и држава Србије жели да учествује, очување нашег националног идентитета један од великих државног интереса", рекао је Срећковић. Он је подвукао да су држава и Црква одвојене, али заједнички дају допринос процесима који су у интересу државе Србије и српског народа.

Патријарх српски Г. Иринеј је истакао да је обичај да током заседања Сабора председник Републике или министар вера приреди пријем за чланове Сабора, чиме се потврђује да је Црква један од стубова државе. "Нама је, као Цркви, изузетно стало да помогнемо мисију државе, као што и држава помаже мисију Цркве, јер смо два важна стуба у животу и историји народа. Сви желимо да допринесемо да наш народ и држава иду својим путем, на најбољи начин", рекао је Патријарх Иринеј. Патријарх српски Г. Иринеј је нагласио да држава и Црква треба да помажу народу, као што и народ помаже државу и Цркву. Он је нагласио да Црква поштује суверенитет државе и њену мисију, као што и држава поштује суверенитет Црква и њену мисију. Држава и Црква су, како је истакао Патријарх, два тела која су правно одвојена, али представљају јединство Цркве и народа.

Министар Срећковић је приредио ручак за чланове Светог Архијерејског Сабора Српске Православне Цркве на којем је нагласио да верује да ће рад Сабора СПЦ резултирати мудрим и значајним одлукама за српски народ и Цркву у отаџбини и расејању. Он је напоменуо да је овогодишње заседање прво од сједињавања министарстава вера и дијаспоре. "Тим обједињавањем веза отаџбине и дијаспоре постаје знатно чвршћа, што је за нас итекако важно, јер то заправо представља везу комплектног српског бића", поручио је Срећковић. Срећковић је истакао да је јединство српског народа у расејању под благословом епископа СПЦ најзначајнији стуб стабилности, не само за оне Србе који живе изван граница и далеко од Србије, већ и за све нас у отажбини.

Извор: Фонет