Министри Ђилас и Милосављевић посетили манастир Високи Дечани и Велику Хочу

Дечани У оквиру своје данашње посете Косову и Метохији, Министар задужен за спровођење Националног инвестиционог плана Драган Ђилас и министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Слободан Милосављевић са сарадницима, посетили су јутрос манастир Високи Дечани. Након обиласка цркве и разговора са игуманом манастира Викарним Епискпом Липљанским Г. Теодосијем, министри Владе Србије обишли су и манастирску економију. Министар пољопривреде је овом приликом манастиру донирао 400.000 динара за развој пољопривредних активности, а такође је разговарано и о другим пројектима у циљу развоја економских активности. Министарство пољопривреде је суму у истом износу дало манастиру Дечани и прошле године.

После посете Дечанима Министри Милосављевић и Ђилас заједно са владиком Теодосијем отишли су у Велику Хочу где је поред посете винарији манастира Дечани обављен и разговор са локалним српским представницима. За Винарију у Великој Хочи из НИП-а је већ издвојено 5,2 милиона динара за куповину опреме за производњу вина. Дечанска винарија откупљује род свих узгајивача вина из Велике Хоче. Она је главни извор прихода за манастир Високи Дечани и од великог је значаја за економски развој Велике Хоче.

У изјави за штампу Министар Ђилас рекао је да се брига Србије за Косово и Метохију не сме завршавати само на изјавама и митинзима већ и на конкретној економској помоћи која треба да омогући достојанствен живот грађана Србије у Покрајини. Министар Милосављевић позвао је пољопривреднике на Косову и Метохији да се региструју при надлежним државним институцијама како би могли да аплицирају за добијање средстава из државног аграрног фонда. Обојица министара су нагласила да је улога манастира Дечани од велике важности не само за очување духовног и културног идентитета Срба у Метохији већ и за њихов одржив економски живот.

Дечани Владика Теодосије се у име манастира и српског народа у Метохији захвалио министрима Владе Србије за помоћ коју пружају нагласивши да манастир Дечани представља веома важан ослонац за народ овог дела Покрајине и да може доста да допринесе у стварању бољих економских услова за Србе у Метохији. Он је изразио наду да ће држава наставити да активно помаже Цркву и грађане Србије који живе на овом простору.

Данас на Косову и Метохији такође борави и делегација Министарства економије и регионалног развоја коју предводи министар Млађан Динкић као и државни секретари за регионални развој (Верица Калановић), туризам (Горан Петковић) запошљавање (Владимир Илић). Динкић је са помоћником министра рударства и енергетике Дејаном Рајковићем разговарао са руководством фабрика "Трепча", "Лола" и "Прва пролетерка" које запошљавају више хиљада Срба о субвенцијама овим предузећима уз помоћ државе Србије.

У Косовском Поморављу данас борави Министар рада и социјалне политике Расим Љајић који је обишао села Ранилуг и Грађеник. Он је Центру за социјални рад у Ранилугу уручио комби возило за потребе корисника социјалних давања на подручју Косовског Поморавља.

Извор: КИМ Инфо-служба