Митрополија Црногорско-приморска најоштрије осуђује данашње поступке псеудоверске групације тзв. ЦПЦ и Управе Полиције Црне ГорeМитрополија Црногорско-приморска најоштрије осуђује данашње поступке псеудовјерске групације тзв. ЦПЦ и Управе Полиције Црне Горе због насилног уласка тзв. ЦПЦ у Храм Преображења Господњег на Ивановим Коритима метоха Цетињског Манастира.

Рано јутрос службеници Испоставе полиције Цетиње блокирали су улаз свештенству и вјерницима Митрополије Црногорско-приморске, не дозволивши им да започну у Храму Свету Литургију поводом великог хришћанског празника Преображења Христовог, а потом се при крају Литургије повукли са храмовних врата, након чега су свештенство и вјерни народ, њих преко стотину, наставили Свету Службу Божију у самом Храму.

Док је вјерски обред још трајао, недалеко од Храма појавиле су се присталице Мираша Дедеића. Они су насрнули на присутних двадесетак полицијаца, покушавајући да уђу у Храм и више пута, врло насилно насртали на Храм и на вјернике Митрополије, уз најтеже псовке, пљувања и гађање каменицама. Полиција је, затим, у више наврата инсистирила да се Служба Божија прекине. Свештеници Митрополије, процјењујући да су животи присутне дјеце у опасности, извели су дјецу из Храма, под кишом псовки, пријетњи и физичких насртаја, између осталих и једног седамдесетогодишњака, који је са мотком јурио према дјеци.

Током гађања каменицама погођен је начелник Испоставе полиције Цетиње и један од монаха Цетињског манастира. Дјеца, њих педесеторо, полазници вјеронауке са Цетиња и Подгорице са гостима из Париза и Њујорка, принуђена, да због своје безбједности, напусте Храм под полицијском пратњом, била су престрављена насилничким и безбожничким понашањем присталица Мираша Дедеића.

Сматрамо да полицијски службеници нису урадили све што је било у њиховој моћи да спријече улазак неовлашћених лица - лажних свештеника у Храм Преображења и да су морали одлучније штитити свештенство и вјернике, као и имовину Митрополије Црногорско-приморске. Њихова активност се сводила на држање обруча око Храма, без иједног адекватног одговора на насиље са објашњењем да немају другачија овлашћења.

Свештенство и вјерници Митрополије су достојанствено и без иједног инцидента чували Храм, не од мјештана Његуша, за шта су били оптуживани, већ од лажних свештеника. Митрополија Црногорско-приморска, по ко зна који пут понавља, да су мјештани Његуша и сви људи добре воље увијек добродошли на Службе Божије. Наглашавамо да није било никаквих договора са присталицама тзв. ЦПЦ о њиховом уласку у Храм. Митрополија ће се, како данас тако и убудуће, придржавати вјековног канонског поретка Православне Цркве, да је лажном свештенству, какво је и оно у тзв. ЦПЦ, забрањен улаз и скрнављење православних храмова.

Цетиње, 19. августа 2009. године

- Саопштење Архимандрита Луке, игумана Цетињског манастира

- Фотогалерија

- аудио и видео записи

Извор: Митрополија црногорско-приморска