Митрополија зворничко-тузланска у вријеме Великог рата

Митрополија зворничко-тузланска у вријеме Великог рата
Митрополија зворничко-тузланска у вријеме Великог рата
Митрополија зворничко-тузланска у вријеме Великог рата
Митрополија зворничко-тузланска у вријеме Великог рата

У Епархији зворничко-тузланској настављена је архивистичко- документарна изложба „Митрополија зворничко- тузланска уочи и за вријеме Првог свјетског рата (1891-1918)“.

Након премијерног отварања у Тузли и преношења изложбе у Добој, изложба је постављена 22. децембра 2014. године у Зворнику, сједишту архијерејског намјесништва зворничког. Постојбина свештеномученика Петра Лазаревића, који је јавно због свог родољубља погубљен у Тузли на самом почетку Првог свјетског рата, дочекала је Архив Српске Православне Цркве. Изложба је организована и постављена захваљујући несебичној подршци Светосавске омладинске заједнице, координатора СОЗ-а јереја Милоша Зекановића и Дома омладине из Зворника.

Изложба обухвата, као што је познато, репродукције аката, плаката, фотографија и других докумената који се односе на историју Епархије (тадашње Митрополије) зворничко тузланске крајем 19. и почетком 20. вијека. Вјерни народ зворничког краја има могућност да у наредних мјесец дана погледа и визуелно доживи темељна документа из своје црквено-народне историје. Изложбу је отворио Његово Преосвештенство Епископ зворничко-тузлански Господин Хризостом осврнувши се на важност писаних трагова у формирању историјског памћења. Епископ је истакао важност мјеста Епархије којом духовно крмани у историји српског народа и Српске Православне Цркве. Мотив мучеништва који је у годинама Првог свјетског рата по ко зна који пут у историји Срба избио у први план има своје онтолошко одређење. Политика Аустроугарске ишла је на одвајање Срба са територија на лијевој страни ријеке Дрине од Краљевине Србије. Владика је бираним ријечима подсјетио на духовне горостасе и великане Подриња, Семберије, Тузланског краја, Посавине итд.

Директор Архива Српске Православне Цркве г. Радован Пилиповић захвалио се Преосвећеном Владици за све што, као члан Светог Архијерејског Синода, чини за добробит архивистичке дјелатности у нашој Светој Цркви, подсјетивши на све што су заједно радили на пољу проучавања црквене прошлости Босанске Крајине, обећавши, исто тако, да је Архив Српске Православне Цркве на располагању за све будуће јубилеје из прошлости Епархије зворничко-тузланске.

Предсједник Светосавске Омладинске Заједнице г. Станислав Томић са антрополошког и философског аспекта говорио је о људској способности за поимање и доживљавање прошлости, као и о порукама које ова архивистичка изложба носи. 

Након пригодног коктела у Дому омладине званице су прешле за трпезу љубави која је припремљена у парохијском дому у Зворнику.

Извор: Епархија зворничко-утзланска