Митрополит Амфилoхије благословио камен темељац за храм Свете Петке у Церањској Реци код Ибарске Слатине

Митрополит Амфилохије је данас заједно са свештенством и верним народом благословио камен темељац за обнову древног храма Св. Петка у Церањској реци, код Ибарске Слатине. Реч је о црквишту из XIII-XIV века и већ дуже време постоји жеља верног народа да се на том месту поново сагради црква. У свечаном чину благослова и полагања камена темељца учествовали су игуман црноречки протосинђел Јован, протојереј-ставрофор Мирослав Попадић, протосинђел Никондим, као и остали свештенослужитељи. Обраћајући се верницима, Митрополит Амфилохије је позвао све да својим прилозима помогну изградњу храма и први дао свој прилог за обнову. Црквени одбор је мишљења да би, с обзиром на невелике димензије храма, могуће очекивати завршетак радова за годину дана.

Након службе полагања и благосиљања камена темељца КУД „Копаоник" из Лепосавића је извео пригодан програм. Потом је Црквени одбор приредио за свештенство и присутни народ ручак на коме се Митрополит Амфилохије још једном обратио верницима. Локални парох Бранислав Дикић се захвалио Митрополиту Амфилохију и свима који су се заложили да започне обнова храма, а потом је говорио и члан Црквеног одбора г. Јован Јовановић из Ибарске Слатине. Црквени одбор за обнову Храма Свете Петке у Церањској реци је, у знак благодарности, даривао Митрополиту везени укону Преподобне мати Параскеве - Петке. После ручка су певане старе косовске песме.

У поподневним часовима Митрополит Амфилохије је посетио и Центар за културу „Сава Дечанац" у Лепосавићу, на позив г. Гојка Миливојевића, директора центра. Разговарано је о сарадњи Центра за културу и Епархије Рашко-призренске и Косовско-метохијске. Господин Миливојевић је, уз неколико ретких издања овог Центра, даривао Митрополиту Амфилохију портрет блаженопочившег Патријарха Павла, рад Ц. Јеротијевића, настао у сликарској колонији, коју већ неколико година организује Центар за културу из Лепосавића.

Извор: Епархија рашко-призренска