Митрополит Амфилохије богослужио у Дуљеву

Митрополит Амфилохије богослужио у Дуљеву
Митрополит Амфилохије богослужио у Дуљеву
Митрополит Амфилохије богослужио у Дуљеву
Митрополит Амфилохије богослужио у Дуљеву

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 5. августа 2019. године свету службу Божју у манастиру Светог архиђакона Стефана у Дуљеву, Паштровићи.

У архипастирском слову после читања Јеванђеља Митрополит је рекао: -Господ Исусу Христос је јуче, данас, сјутра и ва вијек вијека исти. И све је у њему исто, од настанка свијета, па до Њега, Његовог рођења, па ево и од тада до данашњега дана. Све је испуњено његовом силом, Његовом мудрошћу, Његовом добротом, његовом вјечном и непролазном љубављу. Кроз Њега је постало све што је постало и без Њега не постоји ништа од онога што постоји, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

-Црква данас празнује оданије празника Пресвете Богородице. Празнујемо Њено васкрсење, Њен улазак у Царство небеско, код Сина Њеног јединородног, кога је родила, а који је рођен прије свих вјекова од Бога Оца и чијем царству неће бити краја. Пресвета Дјева је родитељка вјечнога живота, непролазнога живота, родитељка и Бога и човјека, казао је Митрополит и подсетио на речи Светог Јустина Ћелијског да је Богочовек мерило свега.

-Тај Богочовјек, Исус Христос – Он је мјерило свега и дародавац свакога знања и сваке мудрости. Он је почетак и крај, Он је творац свега, присутан у свему, даје смисао свему постојећем… И све је призвано, на челу са човјеком, да узраста у мјеру раста висине Његове. То је мјера људског савршенства и људскога напретка, објаснио је владика Амфилохије и нагласио да је сваки људски напредак овде на земљи привремен и смртан.

-Једини напредак и једино усавршавање које је бесмртно јесте узрастање у мјеру раста висине Богочовјека Христа. Црква Христова је материца новога живота. Она кроз Њега и преко Њега рађа нови живот. Пресвета Дјева, која је Њега родила кроз Њега је, такође, непрекидно присутна у људском животу. Црква непрекидно рађа и препорађа силом Духа Светога кроз тајну крштења, погружавања у тајну Оца и Сина и Духа Светога, Бога љубави, кроз тајну миропомазања и кроз остале свете тајне којима је Бог обдарио човјека да њима узраста у мјеру раста висине Христове, казао је Владика и додао да је једна од тих светих тајни и тајна монаштва.

-Господ је синоћ удостојио нову монахињу Амфилохију да прими ту тајну, да постане дјева Христова и да узраста у мјеру раста висине Христове, у безмјерну мјеру, испуњена Христом Господом, благословена мајком Његовом, Пресветом Богородицом да би остатак свога живота провела у страху Божјем, обучена у свеоружије Божије, призвана на христолико смиреноумље, на трпељивост, на сараспињање Христу, на свето живљење у Христу Господу, заједно са својим сестрама, с благословом и Светог архиђакона Стефана и Светога оца нашега Стефана Дечанскога, закључио је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска