Митрополит Амфилохије богослужио у Котору

Митрополит Амфилохије богослужио у Котору
Митрополит Амфилохије богослужио у Котору
Митрополит Амфилохије богослужио у Котору
Митрополит Амфилохије богослужио у Котору

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 25. марта 2017. године, на празник Преподобног Симеона Новог Богослова и светог Григорија Двојеслова, са свештенством свету службу Божју у цркви Светог Николе у Котору.

Након причешћа вјерних, он је рекао да се Црква Божја зида на Христу Господу који је крајеугаони камен и који је Јагње заклано за живот свијета. -Црква се градила и гради на том камену. Она има своје устројство, свој поредак утемељен и пророком Мојсијем и светим пророцима, а онда утемељен управо на том крајеугаоном камену. И Црква Божја кроз вјекове на том светом поретку гради себе и уграђује у себе све оно што је свето, што је чисто, освећено и просвећено, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да Црква има тако свој небески, али и земаљски поредак. -Тај поредак је утемељен на Христу Господу, на светим апостолима и пророцима, утемељен је на светим мученицима… Они су уграђени у ту грађевину. А онда и на откривењу Божјем, на Старом и Новом завјету, на оним заповијестима Христовим и на канонима Цркве, казао је он.

Митрополит Амфилохије је рекао да су канони ограда те божанске грађевине. -Савремени наш светитељ, старац Пајсије говорио је да су канони Цркве као кад имаш кућу близу неке шуме, а мајка дјетету каже ‘немој тамо изван ограде, у шуму, појешће те вук’. Канони су отприлике та ограда, они чувају душе и људе, и поредак црковни кроз вјекове, рекао је митрополит Амфилохије.

Потом је одржана редовна годишња сједница Епархијског савјета и Епархијског управног одбора Митрополије црногорско-приморске на којој је било говора о најважнијим питањима савремене црквене мисије у Црној Гори и шире.

Извор: Митрополија црногорско-приморска