Митрополит Амфилохије богослужио у Ждребаонику

Митрополит Амфилохије богослужио у Ждребаонику
Митрополит Амфилохије богослужио у Ждребаонику
Митрополит Амфилохије богослужио у Ждребаонику
Митрополит Амфилохије богослужио у Ждребаонику

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 11. децембра 2019. године са свештенством свету службу Божју у манастиру Ждребаонику код Даниловграда.

У литургијској беседи после читања Јеванђеља Владика је рекао да кроз огањ Духа Светог живи све што живи и дише све што дише. „То је огањ који је сишао на Христа док се крштавао у ријеци Јордану силаском Духа Светога у виду голуба, огањ који је засијао из Његовог гроба када је васкрсао из мртвих и који је обасјао умове и срца Његових првих ученика и огањ који је сишао на свете ученике и апостоле на гори сионској у виду огњених језика“, рекао је Митрополит црногорско-приморски и додао да од тада до данас тај свети огањ, огањ Духа Светог Животворнога, који од Бога Оца исходи, а Сином и Оцем се дарује овом свету, сија и обасјава на првом месту оне који примају свету тајну крштења.

„Који примају у себе тај свети Божански огањ, огањ вјере и огањ живљења по заповијестима Христовим, по вјери, огањ који је засијао и на гори преображења када се Господ преобразио, када је лице његово засијало свјетлије од сунца и хаљине Његове постале бјеље од снијега пред тројицом изабраних ученика Његових и пред двојицом пророка“, рекао је Митрополит и додао да тај огањ у својим њедрима носи Црква Христова кроз векове.

„Њиме Црква Христова обасјава сваког човјека који долази у овај свијет – огњем вјечнога и непролазнога Божанскога живота. Она је носилац и свједок тога огња. И то је тај огањ кога и ми призивамо на свакој Светој служби Божјој да сиђе на нас и на наше дарове. И да преобрази и препороди нас, да нам подари од овога смртнога и пролазнога живота вјечни и непролазни живот и да наше дарове преобрази силом тога огња у Своје тијело и Своју крв да би се ми причешћивали тијела и крви Његове“, казао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска