Митрополит Амфилохије: Дух Нато-пакта је исти дух који је у Другом свјетском рату свијет залио крвљу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је данас да је свети Николај Српски записао тешко слово за нас Европљане рекавши да је Европа, онаква каква је данас, похот и памет – људска похот и људска памет. „Овоме је Владика Николај придодао још једну страшну реченицу – да је побожнија муслиманска Арабија од Бијеле Демоније. Он је то доживио на својим костима у току Другог свјетског рата, у вријеме Вермахта и ондашњег новог поретка, који је у крв залио и Европу, и Азију, и Африку, и читав ондашњи свијет“, рекао је владика Амфилохије послије свете Литургије коју је са свештенством служио у скиту Свете Матроне Московске у Ковачима у Доњем Грбљу поводом јучерашњег празника свете Матроне и данашњег празника светог Николаја Охридског и Жичког.

Митрополит црногорско-приморски је казао да смо ми, нажалост, доживјели наставак тога насиља, сада не више од Вермахта него од НАТО-пакта. „Ових дана се сјећамо дјеце побијене бомбама НАТО-пакта у Мурину, војника убијеног у Даниловграду и хиљада других побијених широм Црне Горе и Србије. Каже се да се дрво по плодовима познаје. НАТО је први пут од свог оснивања почео да показује такве плодове. У име демократије и људских права он показује плодове који нимало не миришу ни на демократију ни на заштиту људских права него управо обратно“, казао је он.

Он је објаснио да плодови показују да се иза тог милитаристичког система, на овај или на онај начин, скрива исти онај дух који је у току Другог свјетског рата залио свијет крвљу. „Питали су ме негдје шта мислим о уласку Црне Горе у НАТО-пакт, па сам ја рекао, и то понављам, да у Европску заједницу, наравно, треба ући, живјети заједно са свим европским народима, али што се тиче НАТО-пакта, ту ствари стоје другачије. Допринос Црне Горе, Србије и других балканских земаља Европској заједници био би да помогне европским државама, европским народима и Америци да се НАТО расформира и да нестане са лица земље, а да се томахавци и осиромашени уранијум, којим је затрована косовска српска земља, претворе у раонике, у мир и у истинско братство и заједништво међу људима и међу европским и свјетским народима“, сматра митрополит Амфилохије.

Цетињски архијереј сматра да ће, уколико би НАТО-пакт остао онакав какав се показао за десетак и више година, од бомбардовања и инвазије из 1999. године, „бити очевидно да његови циљеви нијесу човјекољубиви него саможиви. Такав НАТО-пакт би малу Црну Гору претворио у један ситни шраф своје милитаристичке организације. Тиме би Црна Гора, Србија и друге балканске земље постале играчке те организације“. Митрополит је нагласио да се та војна организација познаје и по плодовима у Авганистану, у Африци, у Ираку и у припреми за Иран. „Све то очевидно, ако се тако настави, нама изгледа као ништа друго него припрема за инвазију против Русије, као наставак оне инвазије коју је започео Наполеон, па наставио Хитлер. Такав нови поредак није поредак по Богу и по правди, није поредак сагласан истинским људским правима, правима савремених народа и савремених држава“.

„Зато би добро било да наша браћа Европљани размисле, а и ми са њима, да се промијени тај милитаристички империјални дух, да се замијени духом Јеванђеља, духом мира, духом истинског братства и заједништва не само европских него свих земаљских народа. Иначе ће се остварити пророштво Владике Николаја, записано у Дахауу, у најзначајнијој књизи написаној у току Другог свјетског рата (Кроз тамнички прозор)  о мрачној будућности Европе и овога свијета“, закључио је митрополит Афилохије.

Р.В.

Извор: Митрополија црногорско-приморска