Митрополит Амфилохије и Епископ Јован служили у Острогу

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије и Преосвећени Епископ диоклијски Игуман острошки Господин Јован служили су 23. августа 2009. године са свештенством Свету службу Божију у манастиру Острог.

«Наш данашњи долазак у ову Светињу је долазак да се надахнемо Његовог Светог Преображења», рекао је Митрополит Амфилохије у архипастирској бесједи вјерницима. «Да појемо Њему Јединоме, Светоме и Силноме, да примимо Тијело Његово и Крв Његову, да примимо ону снагу и силу којом је Тијело Његово васкрсло из гроба ради нас и нашега спасења», рекао је он.

«Та сила, Коју је Господ оставио нама људима се налази управо у Светом Причешћу, у Тијелу Христову и у Светој Крви Његовој», поручио је Митрополит Амфилохије.

Владика Амфилохије је предходне вечери служио бденије у скиту блажене Матроне Московске у Грбљу и том приликом у чин мале схиме постригао послушницу Љиљану давши јој монашко име Матрона. «Блажена Матрона је била чиста душа, огледало Божје мудрости. Господ јој је позајмио Своје очи да би могла да гледа свијет око себе и да би могла да сагледава тајне људских срдаца», рекао је Владика бесједећи након службе монашења.

«И ето, неким чудом Божјим, њен спомен, њено име стигло је и до Грбља. И да би ти, сестро Матрона, ученице и чедо Матроне Московске, ти данас примила њено Свето име и да би кроз њен примјер и њен подвиг Бог ти помогао њеним молитвама да очистиш своје срце, душу и ум на начин како је то Матронушка учинила. Да би се и у теби, кроз твоје покајање и живљење по Божјим заповијестима откриле тајне Божије, љубав Божја, доброта Божја. Да би свијетлила пред људима својим врлинама и да би други гледајући твоја добра дјела проослављали Оца нашега Који је на небесима», рекао је Митрополит Амфилохије.

Беседе Митрополита Амфилохија можете преузети са интернет презентације Радија Светигора:

- аудио запис беседе Митрополита Амфилохија у манастиру Острог

- аудио запис беседе Митрополита Амфилохија у скиту Блажене матроне у Грабљу

Извор: Митрополија црногорско-приморска, Светигора