Митрополит Амфилохије: Морамо се вратити Часном крсту, Светом Сави и Светом Петру Цетињском

Митрополит Амфилохије: Морамо се вратити Часном крсту, Светом Сави и Светом Петру Цетињском
Митрополит Амфилохије: Морамо се вратити Часном крсту, Светом Сави и Светом Петру Цетињском
Митрополит Амфилохије: Морамо се вратити Часном крсту, Светом Сави и Светом Петру Цетињском
Митрополит Амфилохије: Морамо се вратити Часном крсту, Светом Сави и Светом Петру Цетињском

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 27. јануара 2018. године, на Савиндан, са свештенством свету службу Божју у манастиру Светог Саве на Савиној Главици у Доњем Грбљу.

У току Литургије свето крштење примила је слушкиња Божја Александра. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је казао да су већина путева којима људи ходе на земљи уствари распућа која се често претварају у беспућа. -Само је један пут који води у живот вјечни. Христос Господ је за себе рекао: Ја сам пут, истина и живот. Тим путем је Свети Сава повео свој народ - путем Христовим, путем који је Христос, путем који води не у смрт и у ништавило и пролазност него путем који води у вјечни и непролазни живот, који води у Царство небеско, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је казао да су Свети кнез Лазар и косовски мученици својом крвљу запечатили тај пут и то опредјељење за Царство небеско. -Тај пут одабирају сви они који се крштавају у име Оца и Сина и Духа Светога - то је њихов пут. То је од данас и пут мале Александре која је, ево, стигла на Савину Главицу да и она крене тим светим путем, Божјим путем, Христовим путем, путем Светога Саве, да постане кћерка не само својих родитеља него и кћерка Светога Саве, царска кћерка. Од данас је она царево дијете, Божје дијете, казао је Владика и додао:

-Томе путу нас су, још прије Светог Саве, научили Света браћа Кирило и Методије и њихови ученици Климен, Наум, Сава, Ангеларије и Горазд. Тим путем нас је водио десет вјекова и Свети Јован Владимир, зетски краљ великомученик, први наш путеводитељ на том путу који води у живот вјечни.

Владика Амфилохије је нагласио да се Свети Сава својим одласком на Свету Гору одрекао земаљског и пролазног да би задобио оно што је небеско и непролазно: -Да то није урадио Свети Сава, откуд би ми данас овдје имали Савину Главицу и помињали њега између свих његових савременика? Откуд би онда помињали и Светог Симеона Мироточивог, који би био записан као и други владари у историјске књиге, али не би био записан у народно памћење и не би му се подизали храмови.

Владика је говорио о култу Светог Саве у Црној Гори, о његовим храмовима, топонимима, о светосавском посту који се пости у неким њеним крајевима. -И можете онда да замислите до чега смо ми доспјели у ово наше вријеме, постброзовско вријеме у Црној Гори, затровани брозомором, најопакијом болешћу која је икада владала Црном Гором - у уџбеницима за дјецу основне школе данас пише да је Свети Сава окупатор. А ко је онда ослободиоц, запитао је владика Амфилохије и додао је да су Свети Немањићи, Свети Сава и Свети Симеон, и прије њих Света браћа Кирило и Методије и њихови ученици, ослободили овај народ од паганског мрака, од пролазног и земаљскога. -Ослободили су овај народ и друге словенске народе. И њих називати окупаторима! Кога онда називати ослободиоцима? Ваљда натопактовце и њихов осиромашени уранијум, казао је митрополит Амфилохије.

Након Литургије, Владика је са свештенством благосиљао славски колач. Митрополит Амфилохије је манастирском сестринству, сабранима и свима православним Србима широм васељене четитао празник. -На некрсту се никад ништа није здраво саградило, па неће ни у будућности. Морамо се вратити Часноме крсту, Светоме Сави и Светоме Петру Цетињскоме, поручио је митрополит Амфилохије. Потом су дјеца полазници вјеронауке извела светосавски програм, а Митрополит им је подијелио поклон пакетиће.

Извор: Митрополија црногорско-приморска