Јовандан у манастиру Дуга

Јовандан у манастиру Дуга
Јовандан у манастиру Дуга
Јовандан у манастиру Дуга
Јовандан у манастиру Дуга

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је на Јовандан са свештенством свету службу Божју у манастиру Дуга Морачка код Подгорице.

У току Литургије Владика је миропомозао новокрштеног слугу Божјег Јована. У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да се, када је Свети Јован крштавао Господа у Јордану, јавила и открила Света Тројица.

-Син Божји јеинородни, који се крштавао руком Светога Јована Крститеља и Претече, глас Очев који се чуо са небеса Ово је Син Мој вољени, глас Господњи који је посвједочио Њега као Сина Божјега и Дух Свети који је на Њега сишао са небеса у виду голуба, рекао је Митрополит црногорско-приморски. Он је рекао да се у том догађају Христовог крштења открила најсветија и најсавршенија, највеличанственија и најдубља тајна. -То је тајна Оца и Сина и Духа Светога: Сина који се крштава, Оца који потврђује да је Он Син Његов јединородни и Дух Свети који остаје на Њему - Дух животворни којим је Он рођен од Духа Светога и Пресвете Дјеве. А свега тога је претеча анђео Божји, како га је назвао Свети пророк Малахија - Свети Јован Крститељ, највећи рођени од жене, који је припремио ту велику и свету тајну, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних, Владика је са свештенством благосиљао славски колач поводом имендана настојатељице манастира монахиње Јоване и крсне славе монахиње Текле. Потом је приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска