Митрополит Амфилохије на Савиндан служио у цркви Светог Саве у Тивту

Митрополит Амфилохије на Савиндан служио у цркви Светог Саве у Тивту
Митрополит Амфилохије на Савиндан служио у цркви Светог Саве у Тивту
Митрополит Амфилохије на Савиндан служио у цркви Светог Саве у Тивту
Митрополит Амфилохије на Савиндан служио у цркви Светог Саве у Тивту

Светом архијерејском Литургијом, благосиљањем славског колача, дјечјим светосавским програмом и подјелом дјеци светосавских поклон пакетића у цркви Светог Саве у Тивту прослављен је празник Светог Саве, првог Архиепископа српскога. Началствовао је Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, уз саслужење свештенства и молитвено учешће многобројних вјерника.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља митрополит Амфилохије је рекао да народ који нема светитеље није сазрио народ. -Тек када један народ добије свете Божје људе, може да се упише међу зреле земаљске народе. Међу те зреле земаљске народе спада и овај наш светосавски, јер му је Бог подарио и анђеле чуваре, али му је подарио и свете изабранике, Божје људе. Препун је календар светих Божјих људи, а међу њима и имена из нашега рода, из нашега народа“, казао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је казао да међу њима посебно мјесто заузима Свети Сава, Архиепископ и просветитељ српски. -Он заузима прво мјесто као први Архиепископ, учитељ и просветитељ српски, као онај који нас је водио и који нас води путем који води у живот вјечни, који је засадио свој народ светосавски, светосимеоновски као дрво маслиново у рају, казао је Владика.

Владика је подсјетио да је Свети Сава донио са Свете Горе мошти свога оца Светог Симеона да би на њима мирио завађену браћу Стефана и Вукана. -У свим земаљским народима постоји та братомржња, али нажалост у нашем народу она је посебно присутна од времена Светог Саве па до наших дана. А она се заснива, наравно, и на одрицању од пута Божијег, од имена Божјег, рекао је он.

Он је рекао да се, упркос антисветосавском духу у школама у Црној Гори, дјеца враћају Светом Сави. -Да сте благословена, дјецо, Свети Сава вас све грли и воли. И само ви идите путем Светога Саве. Учите ви и ове школе у које идете, али без Светог Саве нема ништа. Његовим молитвама нека Господ благослови и просвети све нас и нека сав наш народ, и шире, сви европски народи крену путем светих Божјих људи, поручио је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних Владика је благосиљао славски колач храма, као и колаче данашњих свечара који Светог Саву славе као породичну крсну славу. Он је подсјетио да црква Светог Саве слави педесет година од освећења. -Хвала Богу да нас свуда има и да се свуда слави Свети отац наш Сава. Ово је година и кад обиљежавамо педесетогодишњицу освећења овога светог храма у вријеме блаженопочившег Патријарха српског Германа и Митрополита црногорско-приморског Данила. Педесет година није мало, храм је започет прије рата и знамо како је то ишло послије рата када су храмови рушени и забрањивано да се обнављају и граде нови. Хвала Богу да је храм на вријеме обновљен, али он још није завршен. Дужни смо колико већ сјутра да започнемо живопис овога храма. Православни храмови нијесу само архитектура и грађевина, мјеста гдје се сабирамо током служења Литургије већ и мјеста гдје је присутна небеска и земаљска Црква, са архангелима, херувимима, серафимима и Господом и Пресветом Тројицом, Мајком Божјом и свим догађајима из историје спасења рода људског. Посебно са Светим Савом и његовим животописом, рекао је Владика.

Владика је казао и како ће бити обезбијеђена финансијска средства за фрескописање храма. -За покој душе Влада Тројановића, дивнога дугогодишњег предсједника Црквеног одбора и обновитеља храма и градитеља Парохијског дома, његови синови Петар и Мишо даће прилог за осликавање фреске „Шира од небеса“, а ја као Митрополит за „Вазнесење Господње“. По једну фреску приложиће поп Сава и поп Петар, а онда и сваки од вас по једну фреску. И ево за годину овај храм ће процвјетати свом љепотом, поручио је митрополит Амфилохије. Потом су дјеца полазници школе вјеронауке извела празнични програм. Митрополит Амфилохије им је подијелио празничне поклон пакетиће.

Извор: Митрополија црногорско-приморска