Митрополит Амфилохије: Најбољим синовима овога народа суде они који су бескрајно гори од њих

Митрополт Амфилохије Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије јуче, 27. јула 2008. године, служио је Свету службу Божију и освештао на остацима древне хришћанске светиње темеље нове цркве Светог архиђакона Стефана у Крњој Јели у Ускоцима.

«Све што је часно и честито у нашем народу жртвовало се за истину, за правду, за ближње своје. Сви су они приносили себе на жртву и кроз жртву су се спасавали и друге спасавали», рекао је Владика Амфилохије у архипастирској бесједи након литургије и освећења камена темељца за цркву Светог архиђакона Стефана.

«Осјећам да се кости ваших предака овдје сахрањених данас радују овоме чину на овоме катуну, на овоме мјесту које је освештано прије толико вјекова молитвама нама непознатог епископа и нама непознатих свештеника и вјерујућег народа Божјег из оних древних времена. Њихова имена зна Господ, а они се радују што ми настављамо њихово Свето дјело. И зато, нека су благословене руке оних који буду градили овај Свети храм», казао је Митрополит Амфилохије.

Владика је подсетио да храмови почивају на жртви. «У њима се жртва приноси, тијело и крв Христова, у њима се учимо да је жртвовање човјеково за Истину Божју и за ближње своје основни призив људскога бића овдје на земљи. Све што је часно и честито у историји свих земаљских народа, у историји свијета засновано је на жртви. Прво на жртвовању Бога за нас у Тајни Христа Богочовјека и Његове голготске жртве, кроз коју се открила Њеова неизрецива Божанска љубав, јер је управо мјера жртве мјеа љубави. Што је већа жртва, то је дубља и непролазнија љубав», подвукао је он.

«Све што је у нашем народу часно, честито и велико жртвовало се за истину, за правду и ближње своје - све Свете мајке су Свете жртве за ближње своје и за љубав према Богу, и сви Свети очеви, и сви Свети витезови нашега рода и народа. Сви су они приносили себе на жртву и кроз њу се спасавали и друге спасавали. Зато се не треба чудити што смо и ми данас као народ - жртвени народ. Народ који се жртвује и кога жртвују. Као што се Христос жртвовао и као што су Њега жртвовали. Као што се жртвовао Свети Јован Владимир, зетски краљ мученик, као што се жртвовао Свети првомученик архиђакон Стефан коме је овај храм посвећен. Као што се жртвовао великомученик Лазар Косовски. И као што се жртвовао вожд Карађорђе у Радовањском лугу, па се на његовој глави и главама сличних зида биће и судбина нашег народа. Као што су се у наше и у претходне дане жртвовали најбољи синови овога народа који су себе приносили на жртву за добро, напредак и достојанство свога народа», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

«Тако се и данас жртвују најбољи синови овога народа. Изводе их пред Пилате, на судове и суде им и пресуђују они који су бескрајно гори од њих. Као што су били најгори они који су судили Христу на Голготи. И као што су увијек судили безумници пророцима. Али, тај њихов суд је био пролазан суд, а у Имену Божјем је суд и правда. На жртви се гради људска судбина», закључио је Владика Амфилохије.

Домаћин данашњег сабрања у Крњој Јели био је господин Милутин Јекнић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - С.Ж./Р.В.