Митрополит Амфилохије: Нема непожељних гостију на освештавању Храма

Церемонија освештања храма Христовог васрсења у Подгорици у служби је помирења и на њој неће бити непожељних гостију, поручио је митрополит црногорско-приморски Амфилохије.

На питање новинара да ли очекује долазак предсједника Скупштине Ранка Кривокапића, митрополит Амфилохије је одговорио да ће га дочекати са свим почастима. -Ако његове поруке са мјеста на којем се налази нијесу баш много ни богољубне и човјекољубне, онда шта сте могли очекивати од мене као митрополита. Али, без обзира на то, господин Кривокапић ће бити дочекан у храму са свим поштовањем изјавио је митрополит Амфилохије за РТЦГ. Када су у питању друге странке, за њих је навео да су се обратиле државним органима који су сада званични и у Црној Гори и пред свијетом.

Кога ће државни органи укључити у почасни одбор, не зависи од нас, већ од њих рекао је митрополит Амфилохије.

По протоколу који је урадила Митрополија црногорско-приморска, свечана литургија са освећењем почеће у понедјељак у осам часова, док је концерт предвиђен у 20 сати. Дан раније биће уприличен дочек гостију, делегација православих цркава, на челу са патријархом васељенским и цариградским Вартоломејом, патријархом јерусалимским Теофилом, патријархом московским Кирилом, патријархом српским Иринејем, архиепископом кипарским Хризостомом, архиепископом варшавским Савом и албанским Анастасијем..

Храм има 1.380 метара квадратних, седам крстова на куполама, као и 17 звона, од којих је једно тешко 11 тона и највеће је на Балкану. Влада је поводом прославе 1.700 година Миланског едикта, у оквиру које ће се извршити освећење храма, именовала почасни одбор, на чијем челу се налази предсједник Филип Вујановић.

Драшко Милачић, ДАН

Извор: Митрополија црногорско-приморска