Митрополит Амфилохије о канонском статусу Православне Цркве у Црној Гори

Високопреосвећени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије синоћ је у Будви, на освештању просторија Фонда јединства православних народа, прокоментарисао најновију изјаву црногорског премијера Мила Ђукановића о канонском статусу Православне Цркве у Црној Гори. „Знате шта", рекао је Владика новинарима, „Црна Гора је била краљевина, па данас колико знам нема краља него предсједника. А Митрополија црногорска је била државна религија у Црној Гори у вријеме краљевине. Па да ли би то прихватио наш уважени премијер, да Црква поново тражи да буде као што је било за вријеме краља Николе? Дакле, да прво обновимо краљевину, да Митрополија поново буде државна религија, па ћемо онда моћи да разговарамо о аутокефалији".

„Митрополија је, руку на срце, почетком двадесетог вијека словила као аутокефална, али милошћу и вољом краља Николе. Никада она није тражила ни од кога аутокефалност, као што то бива у Православној Цркви кроз вјекове. Носила је то име, али с друге стране, Црква је она која одлучује какво ће бити њено устројство. Одлучивала је кроз своју историју, па и данас, а надамо се да ће Црна Гора поштовати одвојеност Цркве од државе, као што се Црква не мијеша у устројство државе и не призива враћање краљевине него поштује предсједника. Онда очекујемо и од премијера и од свих да и они поштују устројство Цркве какво је оно било кроз вјекове и онакво какво оно одговара самој Цркви. Јер, то је, на крају крајева, црквено питање, а не премијера било које државе у свијету, као што никад није било кроз историју".

„Да додам и то да ако би и било говора о некој аутокефалији, то је ова Митрополија која без прекида постоји осам стотина година. Она је та која би требала да таква питања покрене у сагласности са свим осталим Православним Црквама. Тако је било у прошлости, тако је данас, тако ће, сигуран сам, бити и у будућности".

„Многи губе из вида да је данашња Мирополија црногорска много шира него што је била почетком двадесетог вијека. Налази се на простору Бококоторске Епархије, која није припадала Митрополији Црногорској. Шта ћемо са Пивском Епархијом, Захумско-рашком, Будимљанско-никшићком? То је много сложеније данас него што је било почетком двадесетог вијека. Све може, с помоћу Божјом, да буде ријешено, али сагласно с потребама Цркве, с вјековним предањем Цркве и сагласно устројству Цркве", рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Светигора прес - Р.В.