Митрополит Амфилохије освештао обновљену цркву Вазнесења Господњег у Подгорици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије освештао је 20. априла 2013. године обновљену цркву Вазнесења Господњег – малу цркву поред Саборног храма Васкрсења Христовог у Подгорици. Након малог освећења служена је света архијерејска Литургија.

“На тврдој Божијој вјери је саграђена Црква Божија, а не на Петру, што Римска црква нажалост кроз вјекове чини на крају прогласивши наследника Петровог – папу за непогрешивог”, рекао је митрополит Амфилохије у литургијској бесједи.

“Имао сам недавно прилику, сусревши се са новим папом Франциском, кога сам раније упознао и срео и у Буенос Ајресу, да му поменем да сам видио његову изјаву да се Црква темељи на Христу, а не на папи. А он каже: Јесте, ја сам против паполатрије. Рекао сам да је та његова ријеч обрадовала све православне широм свијета”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

“Рекао сам му: Ево вам сада прилике да промијените оно учење о непогрешивости римскога папе по себи, а не по сагласности и саборном уму Цркве Божије. И рекао сам му да би то био највећи гест и чин да се поново види основа истинског и правог васпостављања јединства Цркве Божије у читавом свијету. Јер, Православна Црква никада не може прихватити такво учење о непогрешивости било кога. Нико без гријеха – сем једнога Бога”, казао је митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска