Митрополит Амфилохије: Подгорички храм је позив на узајамно помирење и праштање

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије казао је јуче да је Саборни храм Васкрсења Христовог у Подгорици, чије освећење је заказано за 7. октобар, позив народу у Црној Гори на узајамно помирење и праштање

„Храм Христовог Васкрсења у Подгорици, поред своје суштинске намјене, поред васкрсавања њиме свега онога што је хришћанско предање оставило кроз вјекове на овим нашим просторима, поред обнављања памћења на живот Цркве Христове од апостолских времена па све до нашег времена, поред циља да треба да сабира око себе и у себи ближње и даљне, има једну суштинску функцију и суштинско значење  - он јесте и треба да буде позив на помирење“, казао је Митрополит Амфилохије у изјави  Радију „Светигора“.

Он је објаснио да је само Христово Васкрсење позив на мир, на помирење и на праштање. „Зато и пјевамо за празник Христовог Васкрсења: Све опростимо Васкрсењем Христовим једни другима. Управо овај Саборни храм је позив, на првом мјесту нама који овдје живимо у садашњој Црној Гори, на узајамно помирење и узајамно праштање. А имамо ради чега да се миримо и имамо шта да праштамо једни другима“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Владика је подсјетио да је у Црној Гори од времена Светога Петра Цетињскога па до наших времена, премного сукоба, распри, крвних освета, диоба, рана које су остале у душама братстава, племена и покљења.

„Кад то говоримо, треба да се сјетимо и похаре Куча, и сукоба између Петровића и Радоњића и онда редом до зеленаша и бјелаша, до сукоба и несрећа братоубилачких, до четника и партизана. Дубоке су то ране на народној души које још нијесу зацијељене из којих се рађају и нове диобе, и то диобе у наше вријеме које су можда још дубље и трагичније од свих досадашњих диоба и подјела“, поручио је Митрополит Амфилохије.

Питајући се има ли лијека нашим диобама и нашим подјелама несрећним, он је казао да „управо Христово Васкрсење, управо храм Христовог Васкрсења, који заједнички градимо, који је дјело свих без разлике, даје могућност и позива нас да се помиримо, загрлимо братски, да зацијелимо све те ране, да превазиђемо у себи све оно што нас дијели, што нас међусобно одваја да бисмо онда могли да једним срцем и једном душом градимо заједничку будућност“.

„Ништа не може тако дубоко помирити људе и очистити их од мржње, зависти и злобе, ништа не може тако здраво зацијелити те ране колико сабирање око овога Светога храма и мирење братско Христовим Васкрсењем и храмом подигнутим у част Христовог Васкрсења“, закључио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска