Митрополит Амфилохије са децом Кипра и Косова и Метохије

МитрополитЊегово Високопреосвештенство Митрополит Црногорско приморски Г. Амфилохије примио је данас у послеподневним часовима у Патријаршији Његову Екселенцију г. Хомера Мавроматиса, Амбасадора Кипра у Београду, са учитељима, васпитачима и децом са Косова и Метохије и Кипра.

Повод за овај сусрет био је боравак кипарске деце на Тари у оквиру програма Школа пријатељства хуманитарне организације Наша Србија.

МитрополитОва хуманитрана организација по осми пут организује едукативне програме и сусрете деце, углавном из српских крајева Косова и Метохије, Републике Српске, али и са децом других националности из држава бивше Југославије, као и других држава. Кипарски ученици су раније угостили нашу децу на Кипру, а сада су дошли у узвратну посету и радо су причали о својим утисцима из Србије.

Ово пријатељство са нашом децом, која су пореклом са Косова и Метохије, а живе тренутно у избеглиштву по разним градовима Србије биће, према њиховим речима, настављено.

МитрополитИ једни и други су већ научили понешто од српског и грчког језика, исте су вере и сличних историјских околности у којима живе, с обзиром да кипарска деца воде порекло из Ризокарпаса, места окупираног у турској инвазији на Кипар.

Митрополит Амфилохије их је све благословио и поделио скромне поклоне за успомену, а из грла деце заориле су се кипарске и косовске песме.