Митрополит Амфилохије служио Литургију на Боану Кадића

Митрополит Амфилохије служио Литургију на Боану Кадића
Митрополит Амфилохије служио Литургију на Боану Кадића
Митрополит Амфилохије служио Литургију на Боану Кадића
Митрополит Амфилохије служио Литургију на Боану Кадића

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је у Недјељу о блудном сину свету службу Божју у манастиру Светог Димитрија на Боану Кадића код Даниловграда. Ова светиња задужбина је бјелопавлићког братства Кадића у спомен на страдање њихових предака, када је цетињски Двор над њима извршио безобзирну освету због убиства књаза Данила Петровића.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља, владика Амфилохије је рекао да покајање уствари значи – непрекидно усавршавање у врлини, прије свега у вјери. „Из вјере се рађа неуништива нада да добро увијек побјеђује зло, да љубав побјеђује мржњу, да је вјера она која побјеђује свијет и невјерје, да у невјере нема вјере, како је то наш народ давно изрекао“, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Тумачећи јеванђелску причу о блудном сину, он је рекао да је покајање највећи дар Божји човјеку. „А сви ми у себи носимо тога блуднога сина, који се у току свога живота, на овај или на онај начин отуђује од свога Оца небескога“, рекао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних митрополит Амфилохије се поново обратио свештенству, монаштву, присутним Кадићима и осталим вјерницима који су се у великом броју сабрали на данашњу Службу. Он је рекао да се на овом мјесту десило велико зло братоубиства, које је узроковао књаз Данило Петровић.

„Човјек је најгрешнији када власт коју му даде Бог, намјесто да је употријеби на добро своје и својих ближњих који су му повјерени, он ту власт злоупотријеби. На тај начин он доприноси, не добру него злу, мржњи, раздору, неслози, и у своме срцу и у срцу оних који су му повјерени“, рекао је он. Он је рекао да се тако догодило и са књазом Данилом, који је као млад примио власт у Црној Гори. „Па га је, да му Бог опрости, опила та власт, па је на себе преузео не само оно што му је припадало као владару него и оно што само Богу припада. Огријешио се, без икакве сумње о онда најугледнијег Кадића, Тодора, о његову породицу, о братство Кадића. Огријешио се тада књаз Данило, Бог нека му опрости, и о Острошку светињу и о своју сестру удату у Бошковића“, казао је Владика.

Владика је казао да се његовим убиством у Котору то зло вишеструко умножило, те да је светиња на Боану Кадића најбољи лијек од тога зла, јер призива на покајање и помирење и Кадиће и Петровиће и све нас. Затим се митрополиту Амфилохију у име братства Кадића обратио Милорад Дуди Кадић, некадашњи градоначелник Даниловграда, који је рекао да од присутних нема бољих свједока да ће овај храм бити дио немањићке баштине док је свијета и вијека.

„Рађаће се нараштаји, а име ће остати исто. Овдје ће се Кадићи и даље сабирати, а Васкрсење Христово биће једини зов којем ће се обавезно одазивати. На све остале директиве Кадићи су већ одавно постали и остали имуни“, рекао је он.

Кадић је Митрополиту Амфилохију предао документ са потписима братственика којим се њихова задужбина предаје у власништво Митрополије црногорско-приморске.

Митрополит Амфилохије је након сабрања на Боану Кадића са даниловграским парохом свештеником Слободаном Зековићем и члановима даниловбградског Црквеног одбора у посјетио мјесто на којем ће ускоро почети грања даниловградског саборног храма Свете Петке.

Извор: Митрополија црногорско-приморска