Митрополит Амфилохије служио Литургију на Пардусу

Поводом празника Светог Јоаникија Митрополита црногорског и с њим пострадалих свештеномученика и новомученика српских, Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу Божију у цркви Светих новомученика на Пардусу у Љешанској нахији.

У литургијској проповиједи након читања Светог Јеванђеља Владика је рекао да је мучеништво храма на Пардусу причасно мучеништву оних којима је посвећен.“Друкчије није ни могло бити”, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је подсјетио да је храм на Пардусу био миниран и залагањем Митрополије  поново подигнут. “И данас постоји одлука неког министарства да се сруши овај храм. Та одлука није повучена. Међутим, оно што је Божје може бити рушено, али оно опет васкрсава”.

“Они који се руше вазносе се у царство Божије, уграђују се у вјечни Божји град Јерусалим небески, као што и они који за Христа пострадају добијају часну смрт и смрт њихова постаје причасна смрти Господњој а гроб њихов гробу Господњем”, објаснио је Митрополит Амфилохије.

“А гроб Господњи у Светом граду Јерусалиму је живоносни гроб, па су тако и гробови Светих мученика вјечне жизни врата, двери. Тако је спомен пострадалих за Христа вјечан и непролазан”, закључио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска