Митрополит Амфилохије служио Литургију у Горњем Грбљу

Митрополит Амфилохије служио Литургију у Горњем Грбљу

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 14. маја 2013. године са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Матроне Московске у Горњем Грбљу. “Не може Црква да буде подређена земаљским вриједностима и земаљским величинама, без обзира како се оне звале”, рекао је митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи. “У Црној Гори, ево сад, хтјели би да Цркву ограниче на границе Црне Горе. То је сад основна тема и ове власти и ове политике. Црква која је безгранична – да јој поставе границе”, казао је Владика.

Он је казао да му је један од тих својевремено говорио да би било добро да се учлани у ДПС. “А ја њему кажем: Драги мој, мени је уска васиона, не могу у њу да се смјестим, а ти хоћеш да ме упишеш у мали ДПС. То је за тебе сигурно нешто велико, али за мене, који знам шта је човјек и ради чега постоји човјек и народ овдје на земљи - то је мало и сићушно. То су мале и приземне вриједности које данас јесу а сјутра нијесу. А ја чезнем и за оним што је с оне стране васионе, безгранично”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

“То је оне што јесте Црква. Црква не може да буде ограничена, не може да буде смјештена у мале ситне ствари овоземаљске”, закључио је митрополит Амфилохије.

Након литургије обављено је благосиљање славског колача. Приређена је и славска трпеза љубави. Митрополит Амфилохије је посетио и цркву Светог Василија Великог у Загори, а потом и цркву Светог пророка Илије у Сутулији.

Извор: Митрополија црногорско-приморска