Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу

Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу

Високопреосвећени Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Епископ-администратор Епархије буеносаиреске и јужно-централноамеричке Српске Патријаршије, служио је 29. новембра 2014. године свету архијерејску Литургију у цркви Светог Саве у Буенос Аиресу.

Саслуживали су администратор парохије отац Стефан Јовановић, као и протођакони Никола Радиш и Игор Балабан. Презвитер Бранко Станишић из парохије Светог Николаја у Маћагају и Ћаку заједно са вјерницима појао је на светој Литургији.

Непосредно прије свете Литургије крштен је Евгеније Тадић, а Митрополит је брата Евгенија и сестру Ану Марију Матас, која је прешла из римокатолицизма, миропомазао током свете Литургије.

На крају Свете Литургије, Митрополит је изговорио бесједу у којој је подсјетио на ријечи Христове записане од стране Светог Апостола и Еванђелисте Матеја, који се прослављао тога дана: ”Идите и научите све народе, крстећи их у име Оца и Сина и Светога Духа, учећи их да држе све што сам Вам заповиједио и ево ја ћу бити с вама до свршетка свијета и вијека.” Митрополит је подсјетио да данашњим Крштењем и Миропомазањем Црква управо испуњава ту заповијест Христову.

Митрополит је, између осталог, рекао: ”Ана је раније била крштена у римокатоличкој Цркви, но нажалост од 11. вијека Црква Запада је изгубила пуноћу еванђелске вјере, измијенила и Символ вјере и зато је наша Ана прочитала древни Символ вјере. У Римској Цркви су у Символу вјере придодали да Дух Свети исходи не само од Оца него и од Сина. То је врло дубока богословска грешка и тако Апостоли и Свети Оци Цркве нису исповиједали тајну Духа Светога. Зато је Ана данас примила пуноћу еванђелске вјере. Како нас је научио Апостол Матеј којег данас прослављамо, и наш нови православни Хришћанин Евгеније примио је Свето Крштење и Миропомазање и тиме пуноћу Христове вјере. Апостол Матеј је тамо записао и учи нас да не треба само да прослављамо Оца и Сина и Духа Светога, него и да држимо заповијести Његове. Тако су и наша сестра Ана и наш брат Евгеније дужни не само да до краја свога живота исповиједају Свету Тројицу, Оца и Сина и Духа Светога, него и да држе заповијести Божије и живе по Еванђељу.”

Митрополит је, након што је прочитао имена свих оснивача ове Цркве, додијелио Орден Светог Саве трећег степена и то ”за нарочити допринос јединству наше Цркве и несебично старање о цркви Светог Саве у Буенос Аиресу” господину Александру Цвибаку, дугогодишњем предсједнику Црквене општине Светога Саве у Буенос Аиресу и једном од утемељивача тога храма. Господин Цвибак је један од најзаслужнијих што је превазиђена већ позната несрећна подјела наше Цркве у дијаспори, која није заобишла ни нашу заједницу у Аргентини и Јужној Америци.

”Служећи данас у овом храму, дужни смо поменути утемељиваче овога светога храма. На свакој служби Божијој помињемо ктиторе и осниваче светих Божијих храмова. А данас је међу нама један од њих – господин Александар Цвибак. Нека им да Господ своје Царство Божије јер су они завољели светињу дома Божијега. Нека им да небеску љепоту свога вјечнога Царства. Њихов представник Александар Цвибак, коме је Господ дао дуг живот, данас је међу нама присутан. И због тога наш Свјатјејши Патријарх и Свети Синод Српске Православне Цркве, на наш предлог, додјелили су му Орден Светог Саве, највеће одликовање Српске Православне Цркве. Заиста, достојан је наш брат Александар. Нека му Господ да много година да би служио Богу и Цркви Божијој.”

Послије читања повеље и додјеле ордена, господин Цвибак је заблагодарио рекавши: ”Ваше Високопреосвештенство, захваљујем се Вама, Светом Синоду СПЦ, Његовој Светости Патријарху и свим члановима Синода, што сте мени скромноме рабу Божијем додјелили ову високу почаст. Не знам да ли сам је заслужио јер је моја дужност да браним све цркве, а поготово храм Светога Саве, који је остао без помоћи. Ја ћу, Ваше Високопреосвештенство, до краја свог овоземаљског живота да наставим са том дужношћу, посвећујући се Светој Православној Цркви, а посебно храму Светога Саве.”

Након пјевања ”Достојан” и ”Многаја љета”, Света Служба је завршена и сви присутни су угошћени на ручку који је спремљен од стране парохијана у парохијској сали. Током ручка приказан је снимак прославе 600-годишњице Косовске битке из 1989. године, која је била приређена у једном хотелу у Буенос Аиресу. Неколико припадника фолклорног ансамбла ”Коло”, који је радио при цркви Светог Саве, а учествовао је на тадашњој прослави било је присутно на Светој Литургији и ручку. Приказивање овога филма је била управо идеја једног од њих, господина Леандра Чека, чија је мајка Мара Амизић била директор фолклорне групе ”Коло”.

Парохијани су упознати и са новим, другим по реду, бројем епархијског магазина ”Свети Апостол Јаков Алфејев” у којем се налазе бесједе Светих Отаца, житија Светих, чланци и новости из наше Цркве и других братских Православних Цркава.

Представљено је и двојезично српско-шпанско издање ”Горског вијенца”, који је на шпански превео г. Хорхе Размилић из Сантијаго, Чиле, поријеклом из Хрватске. Добротом породице покојног г. Хорхеа, Епархија буеносаиреска је добила на поклон 120 примјерака ове књиге.

Протођакон Игор Балабан

Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу
Митрополит Амфилохије служио у Буенос Аиресу