Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јуче, у недјељу по Крстовдану, са свештенством Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

На литургији су одговарали ђаци Цетињске Богословије.

„Човјек заиста има слободу да ради шта хоће са оним што је добио од Бога, али – све нам је слободно, али није све на корист“, подсјетио је Владика на ријечи Светог апостола Павла у литургијској проповиједи вјерницима.

„Имамо право да станемо и на провалију и извршимо самоубиство, али да ли је то оно што води остварењу човјековог смисла и човјековог живота? Човјек има право да природне силе које је Бог уградио у њега употребљава на прави, истински начин, да би онда те природне силе уродиле правим и истинским плодом. Али човјек може те природне силе и да злоупотребљава. И то је његово право. Али злоупотребом онога што му је Бог дао и што је у нас уградио, и погрешним начином употребе тих сила човјек губи своју душу“.

„На тај начин човјек губи смисао тих дарова које је од Бога примио. Ево, видите, ових дана су у Београду припремали тзв. параду поноса. Али наш Патријарх Свети је с пуним правом ту параду назвао парадом срама. Зашто срама? Управо зато што у таквој употреби природних сила обесмишљава човјек оне Божје дарове које су у њега уграђени“.

„Ријеч је Божја – а она је истина – човјеку на земљи: Рађајте се и множите се и напуните земљу. Тај благослов Божји важи не само за човјека него за свако створење, за сваку биљку. Зашто човјек сади воћку? Она се сади да би донијела плода. А воћка која не доноси плода се сијече и угањ се баца. Тако и човјек, свако људско биће. И ако се злоупотријеби оно што је Бог дао човјеку и људској природи, онда има право да то човјек уради, али самим тим скрнави своју душу, обесмишљује своју душу“.

„Тако се онда и тзв. парада поноса заиста претвара у параду срама и бестидности“, поручио је митрополит Амфилохије.

На крају Свете службе бројни вјерници су приступили Светом причешћу.