Митрополит Амфилохије служио у Добрској Бари

Митрополит Амфилохије служио у Добрској Бари

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јуче са свештенством Свету службу Божију у манастиру Ваведења Пресвете Богородице – Добрска Ћелија код Цетиња.

Повод данашњег литургијског сабрања био је завршетак радова на обнови ове древне Светиње која је од Цетињског манастира старија више од осамдесет година и у којој је између осталих сахрањен и црногорски митрополит Сава Очинић.

Уочи литургије Владика је чином расе и камилавке замонашио брата Акакија, православног Бразилца, давши му име Јован по преподобном Јовану Хозевиту, који се данас прославља.

„Нашег досадашњег брата Акакија, у овој древној Светињи старијој од Цетињског манастира, Господ је, ево, удостојио да прими име Јована Хозевита, кога он посебно воли“, рекао је Владика у литургијској проповиједи.
„Јован Хозевит увијек је био обасјаван, како је записано у његовом житију, свјетлошћу Божјом. То је она свјетлост која је са Христовог лица засијала на гори Преображења, која је обасјала апостола Павла када је ишао у Дамаск. Та свјетлост је, ево, обасјала и нашега брата, од сада монаха Јована, који је Богом обасјан и просвећен открио Цркву православну и постао православни хришћанин“.

„Научио је и српски језик и ево га овдје код нас већ годину дана. Био је послушник у фрушкогорским манастирима, у Ковиљу и у Цетињском манастиру. И ево, Господ га је удостојио да и њега улови у Своју мрежу. И он је једна од оних риба Божјих, душа жедних и гладних Бога живога, уловљен Христовом мрежом да би свјетлост његова свиојетлила пред људима и да људи гледајући добра дјела његова прослављају Оца нашега Који је на небесима“.

„И он потврђује својим данашњим монашењем и присуством да су заиста сви земаљски народи призвани да буду уловљени том мрежом и да буду чланови народа Божјег“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Брат Акакије је до прије неколико година био римокатолик. У Православну цркву примљен је благословом Епископа источноамеричког Митрофана који је до недавно био надлежан за Епархије Српске патријаршије у Јужној Америци.

Дипломирао је теологију на Богословском факултету Светог Саве у Либертвилу, да би потом дошао прво у Србију, па у Црну Гору.

Након литургије Митрополит Амфилохије је кропљењем освећене воде благосиљао обновљене манастирске зидове, гумно, порту.

Извор: Митрополија црногорско-приморска