Митрополит Амфилохије служио у Доњем Грабљу

Митрополит Амфилохије служио у Доњем Грабљу

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 9. октобра 2011. године са свештенством Свету службу Божију у цркви Светог апостола и еванђелисте Јована у доњегрбаљском селу Загора поводом храмовне славе. На литургији су појале монахиње из манастира Дуљево.

У току Свете службе Митрополит је у Свету тајну крштења увео брата Игора из Васојевића.

„Антихристи су се појављивали и у вријеме Јована Богослова“, рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској бесједи вјерницима. „Он о њима говори у својој посланици. Они се непрекидно кроз историју труде да избришу из људског срца и памћења Божанску љубав и име Божје као име љубави“.

„А сваки онај који Христа прогони из своје душе, из живота људи, тај је антихрист. Јер, жели управо да убије Њега, а тиме и човјека. Зато је Сатана човјекоубица од искони, како га Јован Богослов назива. Крадећи човјеку Христа, он му краде вјечну љубав, а крадући мувјечну љубав и вјечну истину, он му краде вјечни живот“, рекао је Митрополит Амфилохије.

На крају Свете службе Владика се још једном обратио Грбљанима и упозорио да би данашња политика хтјела да будућност Црне Горе гради на мржњи и расколима.

„Црна Гора је по уставу грађанска држава. А ако је грађанска то онда значи да сваки грађанин, без обзира на његово национално и вјерско опредјељење има апсолутно иста права у тој држави. Међутим, дошло је неко смутно вријеме, нека идеологија, знамо и гдје се родила, гора, мрачнија, античовјечнија од свих претходних идеологија које су јој овдје претходиле. Надати се да је то пролазно. Свједок тога да је пролазна јесте и Свети Јован Богослов“.

„И свједок је Црква Божја, која почива на Божанској љубави, и која опстаје двије хиљаде година. Пропадала су царства, државе и нације, владари, моћници, ко све није пропадао, много моћнији од ових наших, садашњих властодржаца, а Црква Божија остајала је и остаће као живи квасац у души народа, јер није заснована на диобама и мржњи ни према коме, сем према злу и према мржњи“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска