Митрополит Амфилохије служио у Гостиљу Мартинићком

Митрополит Амфилохије служио у Гостиљу Мартинићком
Митрополит Амфилохије служио у Гостиљу Мартинићком
Митрополит Амфилохије служио у Гостиљу Мартинићком
Митрополит Амфилохије служио у Гостиљу Мартинићком

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 1. јула 2018. године са свештенством свету архијерејску Литургију у манастиру Свете Петке на Гостиљу Мартинићком.

Литургијску беседу Митрополит је започео Христовим речима „Ко хоће за Мном нека се одрекне себе и узме крст свој, и нека иде за Мном“, подсетивши да је ова реч Господња, позив свакоме људскоме бићу да крене за оним који је пут, истина и живот, за Христом Богом, јединим Спаситељем - Искупитељем, чији је јарам и бреме лако.

Тумачећи Јеванђеље када је Господ дошао у земљу Гергесинску, где су била двојица безумника који су били страх и трепет свима из тог краја, Високопреосвећени је казао да оно што многи људи који себе сматрају разумнима нису у стању да исповеде, учинили су ти безумници - демонска сила, исповедили су Христа као Сина Божјега. -Демонска сила трепеће пред Њим и исповједа га а човјек који је створен по слици и прилици Његовој, који носи на себи лик Божји, који је огледало славе Божје, ради кога је Бог и сишао на земљу и постао човјек - један од нас, човјек се одриче Њега, поручио је Владика и наставио:

-То одрицање се догађа кроз сву историју. Као што су они Гергесинци када су срели Исуса Христа, изашли пред Њега и тражили да иде од њих, да их остави, зато што су изгубили свиње које су им биле важније од живога Бога који је дошао да их призове, загрли Својом Божанском љубављу. И тако то бива кроз сву историју, казао је Митрополит и истакао да су људима милија земаљска пролазна богатсва него да понесу Божји крст и крену за Господом.

Наглашавајући да је кроз историју рода људског увек било и оних који су носили Крст Христов, ходили за Њим и жртвовали себе за правду и истину Божју - за Бога као вечну љубав, Архиепископ је рекао да таквих страдалника има и данас широм света, на Косову и Метохији, Украјини, Блиском Истоку, Сирији.

-Православна Антиохијска Патријаршија – Црква Божја, која на тим просторима постоји вјековима, још од апостолских времена, она је данас гоњена и прогоњена. Многи страдају ради Христа, остајући вјерни Њему, исповједајући Га као Бога и Спаситеља свога, не прогонећи Бога из свога срца и живота као ови Гергесинци ради свиња, ради својих земаљских уживања, рекао је Владика и нагласио да се они сретајући са Господом, примајући, носећи и исповедајући Њега, жртвујући земаљско пролазно царство, опредељују за вечно и непролазно Његово Царство.

Подсјетивши да смо недавно прославили Видовдан, митрополит Амфилохије је казао да је Видовдан сведочанство тог жртвовања онога пролазног, земаљског живота и царства за вечно и непролазно Небеско царство. Нагласио је да су то својим страдњем посведочили и мученик Вид у древним временима, Свети кнез Лазар и многи други мученици нашега рода од Светога Јована Владимира па до најновијих страдалника и мученика косовско-метохијских и јадовинских, глинских, јасеновачких, пребиловачких и свештеномученика Јоаникија, Митрополита црногорско-приморскога и преко 100 свештеника који су убијени од своје обезбожене браће само зато што су остали верни Христу.

-То су они који су се сретали са Господом, који су примили Господа, који су понијели крст Христов, исповједили га и својом мученичком крвљу посвједочили своју вјерност Њему, закључио је у литургијској бесједи Митрополит црногорско-приморски Амфилохије у манастиру Свете Петке на Гостиљу мартинићком.

Након причешћа освештан је славски колач. Овогодишњи кум славе Милан Стојовић подсетио је да већ седам година живи овај најмлађи манастир у Црној Гори који је направљен на темељима куће у којој је и он рођен. Братсво Стојовић које је шест година домаћин славе на челу са Миланом припремило је хришћанску трпезу љубави око које се након Литругије сабрао верни народ.

Извор: Митрополија црногорско-приморска