Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дајбабе

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Амфилохије служио је уочи празника преподобног Симеона Дајбабског Свету службу Божију у манастиру Дајбабе код Подгорице. У току Литургије Владика је крстио слугу Божјег Петра. У архипастирској бесједи Владике је, честитатујући вјернима празник преподобног Симеона Дајбабског, рекао да нема већега и бољега лијека за здравље душе и тијела од Светога причешћа.

„Зато се ми молимо Господу свих и свега да нам даде причешће Светим Тијелом и Крвљу, да нам оно буде на вјеру непостидну, на љубав нелицемерну, на умножење мудрости, на исцељење душе и тијела, на одагнање свакога противника, на вршење заповијести Његових, на благоугодан одговор на Страшном суду”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Владика је рекао да тиме задобијамо праву, тврду вјеру. „Она се утврђује у нама тиме што се сам Онај у кога вјерујемо уселио у нас, пун благодати и истине”, објаснио је Митрополит црногорско-приморски.

У току празничног бденија, које је са свештенством претходно служио у манастиру Дајбабе, Владика је замонашио искушеника Михаила давши му монашко име Симеон, по преподобном Симеону Дајбабском чије мошти почивају у овом манастиру. Новопостриженом монаху Симеону Владика је пожелио да га Господ утврди да буде вјеран овој Светињи и светоме старцу Симеону, „да ходи светим путем обасјан његовим примјером”. „Да уграђује себе у Свету Цркву Божју кроз ову Светињу светосимеоновску и да у све дане живота свога памти и сагласно томе живи ово што је ове свете ноћи обећао Господу”, рекао је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска