Митрополит Амфилохије служио у манастиру Дуга

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је јуче са свештенством Свету службу Божију у манастиру Дуга Морачка. У литургијској проповиједи Митрополит Амфилохије је говорио о гоњењу хришћана у наше вријеме. “Као и у свим претходним временима и у наше вријеме је гоњена Црква Христова. Најпрогоњенији у наше вријеме су хришћани. Стотине хиљада хришћана су у наше вријеме прогнани и убијени, а ми тога нијесмо довољно ни свјесни”, рекао је Владика Амфилохије.

Он је рекао да то није карактеристика само бољшевичког, комунистичког и атеистичког периода него се то исто и данас наставља. “У Египту древну цркву и древне хришћане, коптску, једну од најстаријих хришћанских цркава, гоне и разапињу. Десетине храмова су срушени, стотине копта су побијени”.

“Догодило се њима оно што се догодило и нама овдје. Опустјела је Федерација БиХ од хришћана, без обзира да ли су православни или римокатолици. Није ли са Косова и Метохије прогнано преко 250.000 православних хришћана? А колико је њих који су убијени, који су пострадали”, подсјетио је Митрополит црногорско-приморски. Он је подсјетио да се то гоњење догађа и у Авганистану и у Сирији и рекао да је за то  одговоран и расхристовљени Запад, односно његови центри земаљске моћи.

Након Литургије Владика је благосиљао славски колач поводом празника Иконе Пресвете Богородице Свецарице Екатеринбуршке, коју је сестринство манастира Дуга узело за једну од манастирских слава. Приређена је и славска трпеза љубави, а чланови подгоричког Удружења књижевника “Горска вила” приредили су умјетнички програм у којем су наступили пјесници и народни гуслари.

Митрополит Амфилохије је посетио подгорички Саборни храм Христовог Васкрсења гдје су у току завршне припреме за његово освећење заказано за 7. октобар у склопу прославе 1700 година Миланског едикта. Владика се у храму сусрео са Епископом бузулијским и сорочинским Руске Православне Цркве г. Алексејем и његовом двојицом браће свештеника.

Митрополит Амфилохије је подгоричкој Српској РТВ дао интервју у којем је говорио о прослави 1700 година Миланског едикта и о предстојећем освећењу Саборнох храма.

Извор: Митрополија црногорско-приморска