Митрополит Амфилохије служио у манастиру Рустово

Митрополит Амфилохије служио у манастиру Рустово
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Рустово
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Рустово
Митрополит Амфилохије служио у манастиру Рустово

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 26. марта 2017. године са свештенством свету службу Божју у манастиру Рустово у Паштровићима. Пред почетак Литургије он је у манастирском храму Успења Пресвете Богородице освештао нову часну трпезу у коју је уградио честицу моштију Мученика јасеновачких.

У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Митрополит црногорско-приморски је казао да човјека обасјава, просвећује и освећује само свјетлост која сија са Лица Божјега. -Носиоци те свјетлости и свједоци те свјетлости су свети пророци који су предвиђали долазак Христов. Свједоци те свјетлости су и тројица ученика Христових на Гори таворској – Петар, Јован и Јаков. Свједоци те свјетлости су и жене мироносице које су дошле на гроб Христов, рекао је Владика.

Владика Амфилохије је рекао да та свјетлост кроз вјекове сија у Цркви Божјој. -То је оно најдубље у њој, а носиоци те свјетлости су апостоли, онда ученици светих апостола, а онда сви свети Божји људи – до наших времена, казао је он и додао да међу њима посебно мјесто припада Преподобном Бенедикту Нурсијском и Светом Јовану Лествичнику. -Њих двојица су дивни и чудесни просветитељи, просвећени Божанском свјетлошћу, рекао је он.

Владика је рекао да је данашњим освећењем часне трпезе извршено обновљење манастирског храма Пресвете Богородице. -Ово се назива обновљењем храма, а обновили смо га полагањем светих моштију у Свети престо. Свети престо или, како се још зове – жртвеник је символ Христовога гроба. Сваки жртвеник који видите у било којем храму је продужетак и наставак Христовога гроба, објаснио је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних митрополит Амфилохије је благосиљао и преломио славски колач поводом празника Преподобног Бенедикта Нурсијског, небеског покровитеља игумана манастира Михољска Превлака архимандрита Бенедикта (Јовановића). На крају богослужења Владика је пожелио да свјетлост Христовога Васкрсења обасја све сабране на данашњој Литургији, све људе и све земаљске народе. Потом је у манастирској трпезарији приређена славска трпеза хришћанске љубави.

Извор: Митрополија црногорско-приморска