Митрополит Амфилохије служио у зетском селу Махала

Митрополит Амфилохије служио у зетском селу Махала

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је 1. октобра 2011. године са свештенством Свету службу Божију у цркви Свете Петке у зетском селу Махала, а потом и годишњи помен покојној Љиљани Кликовац.

„Кад некога испраћамо из овога свијета и овога живота у безобалну тајну Божанске вјечности и када се молитвено сјећамо њега, тада пјевамо древну свесадржајну пјесму: Вјечнаја памјат“, рекао је Митрополит Амфилохије у бесједи сабранима на помену.

„Молимо се Господу да спомен онога кога испраћамо и на кога се сјећамо, буде непролазан и вјечан. А вјечан и непролазан спомен и сјећање јесте једино Божје сјећање и памћење. Ако Бог не постоји, а постоји, онда не би било вјечнога памћења ни сјећања, јер само је Он вјечан, Он вјечно памти, јер има вјечни живот, вјечну истину у Себи“.

„Зато када се молимо и сјећамо на покојника, ми се молимо да га Бог упише у Своју вјечну књигу живота, у Своје вјечно и непролазно памћење. Постоји и наше људско памћење, које је такође драгоцјено и важно, то је свједочанство и наше људске љубави, узајамности и поштовања, па се наши упокојени блиски сродници уписују у наше памћење, али пролазан је човјек, пролазан је људски живот, пролазно је наше памћење“, рекао је Митрополит Амфилохије.

Након Богослужења у Махали Митрополит Амфилохије посјетио је манастир Космач на Скадарском језеру. Затим је у селу Грбавцима у Љешанској нахији одржао састанак са члановима сеоског црквеног одбора који се већ годинама труди на обнови цркве Свете Параскеве подигнут још далеке 1900. године. У наше вријеме овај храм добија нови сјај, па је митрополит Амфилохије благословио његове обновитеље.

Извор: Митрополија црногорско-приморска