Митрополит Амфилохије служио на Кључком Тавору на Бјеласици

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је поводом празника Преображења Господњег, Свету службу Божију у цркви посвећеној овом празнику на Кључком Тавору, једном од највиших врхова Бјеласице.

Честитајући празник и призивајући Божји благослов на ово Свето мјесто и овај Свети храм, Митрополит Амфилохије је заупутио молитву да нам на овој новој гори Таворској Господ пошаље искру Своје вјечне свјетлости и истине, «која ће нас узвести на гору Свету Његову, на гору Његовог Преображења, на гору на којој је засијало лице Његово и открила се вјечна свјетлост Његова обасјавши тројицу апостола и двојицу пророка. И обасјавши кроз њих и преко њих сву васиону», рекао је он.

«Та жеља и чежња за свјетлошћу Његовом је најдубља жеља свакога људскога бића, свих људских покољења. Зато није случајно што се Свети Григорије Палама непрекидно молио и вапио: Господе, просвијетли таму моју. И јавио му се у име Мајке Божије Свети Јован Богослов и питао га зашто се моли таквом молитвом, каквом се никад нико прије њега није молио. А он ће рећи: Свети апостоле Божји, има ли ишта важније и значајније за човјека на земљи него да Господ просвијетли таму његову», казао је Владика Амфилохије.

«Том молитвом моле се сви богопросвећени људи у наше вријеме», нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

«И ми се данас молимо на овој новој гори Таворској да Господ пошаље свјетлост Своју на нас и да нас просвијетли. А свјетлост која није од Истине није истинска и права свјетлост. Зато се молимо и за свјетлост и Истину, јер само преко њих Господ нас узводи на гору Свету Своју», закључио је Владика Амфилохије.

Након литургије и преображенског освећења грожђа, на Кључком Тавору је одржана традиционална манифестација «Пјесничко Преображење».

Извор: Митрополија црногорско-приморска