Митрополит Амфилохије служио на Великом Пијеску

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је 22. јуна 2008. године Свету службу Божију на остацима цркве Свих Светих на Великом пијеску код Бара.

Подсјећајући на речи кондака првине творевине приноси ти Васељена, Господе, мученике Твоје, Архиепископ Амфилохије је рекао да су најдивнији плод који земља рађа Свети Божји људи. «Чудесни је догађај откривења ове Светиње и њенога имена, основа и темељ њенога новога живота и овдје на земљи и кроз њен живот и нашега живљења на небесима у Духу Светоме, у Царству Божјем», казао је Владика.

Митрополит Амфилохије је изразио наду ова древна Светиња, «не само оваква каква сада јесте него и поново обновљена васкрснути, сачувавши све ово што је пронађено и сакривено у њедрима земље, а у исто вријеме и добивши нови златни крст на своме кубету, да би наставила да твори своје Свето дјело».

«Да буде нова житница гдје се сабира сјеме Божје и гдје се врше и остварују жетве Божје», рекао је Владика.

«Зато благословимо Господа што је ово наше покољење грешно, удостојио да откријемо ову древну Светињу и да се сјединимо Духом Светим са свима онима који су је градили и који су себе у њу уграђивали и да на овом мјесту поново, на њихов начин, обновимо ово Свето знамење да би се њиме просвећивали ближњи и даљни, сабирали у њему и око њега и рађали плодовима који расту и прерастају вријеме и простор и расту у непролазно Царство Оца и Сина и Духа Светога», закључио је Митрополит црногорско-приморски.

Након Свете литургије на темељима храма Свих Светих одржана је промоција књиге Пера Шоћа о историјском трајању и обнови манастира Рибњак код Бара. О књизи су говорили: Владика Амфилохије, свештеник Јован Пламенац и аутор.

Извор Митрополија црногорско-приморска - С.Ж./Р.В.