Митрополит Амфилохије служио у Будви на празник Силаска Духа Светог на апостоле

БудваАрхиепископ Цетињски и Митрополит црногорско-приморски Високопреосвећени Господин Амфилохије служио је данас, поводом празника Силаска Светог Духа на Апостоле, храмовске славе цркве у будванском Старом граду, Свету службу Божију у овом храму.

«Сва Света откривења, јављања Имена Божјега, Истине Божје, добијају своју пуноћу управо у овом Светом откривењу, у овом Светом јављању Духа Божјега Животворнога и у Његовом силаску на Свете ученике и Његоом силажењу непрекидном на све оне који се сабирају око Имена Христовог кроз вјекове», казао је Владика у архипастирској бесједи бројним вјерницима на Богослужењу. «Као и онога првога дана Педесетнице, када су проговорили различитим језицима и разумијевали се на Гори Сионској, тако и данас на разним језицима у савременом свијету проповиједа се сила Духа Божјега и сви они који у Христа вјерују сједињени су том силом иако говоре разним језицима», рекао је он.

«Један је језик, једна је истина, једно је крштење, једно је Свето причешће Тијела Господњег, једна је Црква Божија, једно је васкрсење мртвих и један је живот будућега вијека», додао је Владика.

«У тој великој и Светој тајни, у којој се сабирају све тајне, све истине, сва Божја откривења, открива се пуноћа Божје творевине и започиње Царство Небеско које је међу нама и са нама силом Духа Светога и кога се ми овдје причешћујемо, примајући Духа Светога у тајни крштења, у тајни миропомазања, у тајни Светог причешћа, у свим Светим тајнама и врлинама», објаснио је Митрополит Амфилохије.

Будванским улицама вечерас ће у 19,30 часова кренути традиционална празнична литија а сат касније ће бити уприличена свечана духовна академија на којој ће Митрополит Амфилохије одржати поздравно слово а празничну бесједу ректор Цетињске Богословије протојереј Гојко Перовић.

Извор: Митрополија црногорско-приморска