Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, мјестобљуститељ Патријарашког Трона СПЦ, служио је јутрос са свештенством Митрополије Свету службу Божију у Цетињском манастиру. Говорећи о данашњем празнику Светог апостола и јеванђелисте Матеја, Владика је рекао да он описује као очевидац догађаје из живота Христовог. «Он покушава да изабраном Божјем народу Јеврејима покаже да је све оно што се догодило с Христом било остварење онога што су јеврејски пророци записали, што је записао и прорекао боговидац, тајновидац и законодавац Мојсије».

«О Христу као таквом говори Матеј у своме Јеванђељу», рекао је Владика.

«Није случајно да се одмах на почетку Матејевог Јеванђеља помињу Давид и његова лоза светородна, која је, преко Пресвете Дјеве, изњедрила Господа по тијелу и да се помиње Авраам праотац, који се с правом назива оцем вјерних. Њега спомињемо, не само као онога који је носилац тога родослова, него га спомињемо као онога који је у исто вријеме добио откривење да ће се родити из његовог кољена Месија».

«Утолико је значајније Матејево свједочанство што је он очевидац. Најистинитија су свједочанства очевидаца. Он је видио Господа, он је живио са Господом, он је чуо позив Господњи, он је то своје свједочење о Христу потврдио, не само записаним ријечима, него га је запечатио својом крвљу. У томе је значај апостола и јеванђелиста Матеја», казао је Митрополит Амфилохије.

Поводом имендана сабрата Цетињског манастира монаха Матеја, у току Светог богослужења пререзан је славски колач.

Извор: Митрополија црногорско-приморска