Митрополит Амфилохије служио у Цетињском манастиру

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије, мјестобљуститељ Трона патријараха српских, служио је 14. јануара 2010. године са свештенством Архијерејску литургију Светог Василија Великог у Цетињском манастиру.

«Црква Христова није ништа друго него је предање новога живота. Она је предавање Хљеба Живота који силази с неба», рекао је Владика у бесједи вјерницима сабраним на Светом богослужењу.

«То је предање Светих тајни којима се освећујемо и просвећујемо, предање врлина Божанских којим нас Господ уздиже са земље према небесима и којима заквашује нашу природу квасцем вјечнога и непролазнога живота. На дашањи дан, у осми дан по Свом Рођењу, Господ је био, по јеврејском обичају, обрезан. Обрезањем Он није само испунио закон Мојсијев, него је и открио пуноћу тога закона, открио је да је не само савршени Бог, него и да је заиста савршени човјек, да је примио људску природу у њеној свеукупности, осим гријеха».

«И да нам је ту људску природу оставио као квасац, као истину, као свјетлост», објаснио је Владика Амфилохије.

«То је оно што нам предаје Господ, што нам Црква предаје. То је оно чиме ми живимо и због чега је Бог дошао у овај свијет. То и јесте у правом смислу благословена нова година Господња», рекао је он.

Извор: Митрополија црногорско-приморска