Митрополит Амфилохије служио у цркви Свете Петке у Будви

Његово Високопреосвештенство Архиепископ Цетињски и Митрополит Црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је, поводом Задушница, Свету службу Божију у цркви Свете Петке у Будви. У току литургије Владика је у чин протопрезвитера произвео презвитера Јова Бајковића. «Ријеч је Господња да они који хоће да буду први међу вама буду свима слуге, тако да чин протопрезвитера којим те је Господ данас удостојио у овом храму и на овај Свети дана је управо подстицај твом уму, срцу, твојој свештеничкој савјести да будеш први у врлини и служењу Богу», рекао је Владика Амфилохије.

Говорећи о Задушницама Владика Амфилохије је подсјетио да је душа људска по своме назначењу и призвању бесмртна и непролазна. «Не собом, јер је из ничега настала као и свеукупна творевина, него Божанским даром и позивом, Божанским дахом којим је Бог задахнуо првога човјека и којим задахњује свакога човјека и задахњиваће до краја свијета и вијека», рекао је он.

«Тај дах Божански, којим је заквашена људска природа, је извор живота вјечнога. Само онда када се човјек отуђи од тога даха, када се удаљи од силе и снаге те ријечи Божанске, када се удаљи од Самога Бога као Животодавца, постаје прах и пепео и враћа се свом исконском ништавилу. Када се човјек враћа свом извору, када се огледа у Његовом лицу, онда почиње да сија изворном, исконском свјетлошћу, добротом и бесмртношћу. Ријеч је божја да Бог није бог мртвих него Бог живих», објаснио је Митрополит Црногорско-приморски.

«Зато се молимо за своје упокојене, за све који су се упокојили у нади на васкрсење и живот вјечни и молимо Господа да их упокоји тамо гдје сија свјетлост лица Његовога», закључио је Архиепископ Амфилохије.

Владика је у току литургије служио и парастос поводом задушница, а по њеном завршетку је поред цркве Свете Петке, на темељима манастира Светог апостола Марка, положио нови камен-темељац и благословио почетак обнове храма Светог Марка који ће да буде крстионица.

«Тамо гдје је канула кап благодати Божје, то мјесто се увијек обнавља», рекао је тим поводом Владика. «Благодат Божја је као сјеме, као клица која увијек изнова доноси плода. Ево, тако се обнавља и ово мјесто које понире у дубине вјекова и око кога је садјенута ова Светиња, овај древни, донемањићки, старохришћански манастир. Ми смо открили његове темеље, иако су чак и наше учене главе тврдиле да овдје није било храма да би могли да остварују неке своје планове. Са градњом овога Светосавскога парохијског дома да да Бог да се обнови и овај мали, али знаменити храм манастира Подмаине. Јер, ово је био манастир Подмаине, а овоме горе је стари назив био манастир Подострог. Ова црква ће бити и почетак градње Саборне будванске цркве Светог апостола Марка», рекао је Владика Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска