Митрополит Амфилохије служио у манастиру Морача

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је јутрос са свештенством Свету службу Божију у манастиру Морачи. Митрополит Амфилохије и предсједник Црне Горе Филип Вујановић пустили су потом у рад мини-хидроелектрану «Врело» која се налази у манастирском комплексу.

Обраћајући се бројним вјерницима сабраним на Светој служби поводом манастирске славе празника Успења Пресвете Богородице, Владика је говорио о Духу Светоме, Његовом силаску и печату дара. «Прошло је скоро 760 година од онога дана када је благовјерни кнез Стефан Вуканов Немањић на овом мјесту, гдје је падала луча са небеса на крушков пањ, поставио Свети престо овога Светога храма. И ето, у току тих 760 година тај огањ небески, огањ и пламен Духа Светога без прекида силази на нас и на наше дарове, на ову Светињу», рекао је он.

«И просвећује и освећује све оне који се дотичу Светиње. То је онај огањ који је Христос донио са небеса да би пламсао и горио, и обасјавао све и сва. То је огањ који је сишао на прве ученике Христове, на апостоле у виду огњених језика. То је онај огањ који непрекидно силази као сила Духа Светога, када га год призивамо. А призивамо га на ово мјесто без прекида скоро осам вјекова», казао је Владика Амфилохије.

«И данас смо, ево, призвали Духа Светога да сиђе на нас и на наше дарове и сила Духа Светога је сишла. Сишла је прво на главицу новопросвећене слушкиње Божје Јулите, која носи име Јулите мученице јер се родила на њен дан. Сила духа Светога сишла је и на наш хљеб и вино који смо принијели и хљеб претворила у Тијело Христово а вино у Крв Његову. И ми смо се причестили Тијела и Крви Христове, видјевши свјетлост истиниту, чествујући Пресвету Дјеву која нам је тај Божански огањ донијела и родила, и њено Успеније», рекао је Митрополит црногорско-приморски.

«Она и нас данас обасјава то вјечном и непролазном свјетлошћу Христовом», рекао је он.

Током литургијске бесједе Владика је у име Светог Синода Српске Православне Цркве и Његове Светости Патријарха Павла уручио орден Светог Саве другог степена архитекти Радовану Радовићу, пројектанту бројних цркава на подручју Митрополије.

Након литургије Владика је освештао обновљену манастирску воденицу и новоизграђену мини-хидроцентралу «Врело» која ће производити више електричне енергије него што су то потребе манастира.

Митрополит Амфилохије сјутра ће са више Епископа Свету службу Божију служити на темељима Саборног храма Светог Јована Владимира у Бару, са почетком у девет часова.

Манастирску хидроцентралу, заједно с Владиком, свечано је пустио у рад предсједник Црне Горе Филип Вујановић.

Величанственост овога, за Бар историјског догађаја увеличаће крст Светог Јована Владимира који ће овог дана изузетно у Бар донијети породица Андровић на поклоњење и цјеливање током Свете службе.

- Фотогалерија манастир Морача, Успење Пресвете Богородице 2009.

Извор: Митрополија црногорско-приморска