Митрополит Амфилохије служио у манастиру Режевићи

Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је данас са свештенством Свету службу у манастиру Режевићи, поводом храмовске славе манастира.

На литургији је појао хор „Свети Теодор Вршачки" из Вршца чији чланови ових дана бораве на поклоничком путовању по Митрополији црногорско-приморској.
„Бити хришћанин, то значи бити изабран", рекао је Митрополит Амфилохије у литургијској проповиједи вјернима. „То значи имати достојанство које само Бог може дати онима који Њега љубе, достојанство вјечно и непролазно. И достојанство и знање и мудрост". „Примивши Њега као Пут, Истину и Живот, примивши Духа, они који га приме постају Његови изабраници, најмудрији и најумнији људи на овој земљи". Говорећи о данашњем празнику Светих Кирила и Методија, словенских учитеља и просветитеља, Владика је рекао да је Дух Свети, као и у апостолско вријеме, издвојио Кирила и Методија и призвао их на дјело Божје.

„Апостоли Варнава и Павле послушали су глас Божји и кренули од Палестине до Дамаска, Арабије, до Антохије, Мале Азије, Солуна, Коринта и редом, до наших крајева. Има толико предања да је апостол Павле прошао и овим просторима, као што је стизао и на Запад. Попут њих, Бог је призвао и Свете Кирила и Методија, који су науке учили у Цариграду, који су били послати од патријарха цариградског Фотија међу Хазаре да би свједочили Христову истину".

„Послије тога, на позив моравског кнеза, они су кренули међу Словене. И сви Словени, колико их има, духовна су чеда и васпитаници ових великих просветитеља и учитеља Кирила и Методија".

„Ево се догодило да њихов празник буде заједно са Духовданом и тако се и они приброје оним изабраницима Божјим. Јер, све што је касније на овим просторима исијано и што је уродило стоструким плодом, оно је прво посијано рукама Светих Кирила и Методија", рекао је Митрополит Амфилохије.

Поводoм храмовске славе манастира Режевићи, Владика је са свештенством благословио и преломио славски колач.

Извор: Митрополија црногорско-приморска