Митрополит Амфилохије: Срце мајке је срце Богомајке

Чувар Трона српских патријараха, Високопреосвештени Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски Господин Амфилохије служио је поводом Материца, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

«Ако друге мајке рађају дјецу, Света Дјева рађа Онога Који је предвјечни Бог», рекао је Владика Амфилохије у литургијској проповиједи вјерницима. «И сва рођења се освећују у Рођењу Христовом. А материнство, као најдубља светиња живота, освећује се у њеном материнству».

«Данас прослављамо мајке, прослављамо Мајку Христову, прослављамо материнство као једну од најсветијих функција људскога живота на земљи. Ми не прослављамо, као што се то у новије вријеме уобичајило, апстрактни појам жене, него прослављамо жену као мајку, која својим материнством остварује смисао своје природе», објаснио је Владика Амфилохије.

«Ми прослављамо оне које су себе уткале у то небеско материнство Пресвете Дјеве и кроз њега освештале своје материнство. Јер, срце мајке је - срце Богомајке», нагласио је Митрополит црногорско-приморски.

Извор: Митрополија црногорско-приморска