Митрополит Амфилохије: Све дотле док буде Цркве Божије на земљи, биће и прогона оних који су Христови

Митрополит Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије служио је јуче, 17. јуна 2008. године, Свету службу Божију у Цетињском манастиру.

У архипастирској беседи Владика је говорио о данашњем празнику Светог свештеномученика Јоаникија Црногорског и Приморског. «Све дотле док буде Цркве Божије на земљи, биће и прогона оних који су Христови. Ми данас прослављамо свештеномученика Јоаникија Црногорског и Приморског који је на овом апостолском трону служио Господу гдје је кратко остао, али и записао своје име у памћење Цркве Божије као свештеномученик, записао га у књигу вјечнога живота», рекао је Владика.

«Прогнан правде ради, он је задобио Царство Небеско. Ни данас ми не знамо његовог гроба ни мрамора. На почетку Другог светског рата, када је велико и страшно безумље обузело сву Европу, он се нашао на трону Светог Петра Цетињског, утемељеном руком Светог Саве Српскога. Овдје се нашао у том времену велике злобе и мржње која се посебно испртила овдје, на овом нашем простору. У том времену он је наставио да ходи путем Христовим, носећи крст Епископа Цркве Божије, чувајући народ свој, чувајући вјеру и бранећи вјеру заједно са својим свештеницима и изабраним људима из народа», казао је Митрополит Амфилохије.

«Страдајући на христолики начин, спасавајући себе и друге кроз себе на крају је мученички пострадао у Аранђеловцу гдје се и данас као бесцјен-благо скривају његове Свете мошти», закључио је Архиепископ Амфилохије.

Митрополит Амфилохије је након литургије у част и славу Светог Јоаникија Црногорског и Приморског благословио и пререзао славски колач.

Извор: Митрополија црногорско-приморска - Р.В.