Митрополит Амфилохије: Треба питати АНБ коме су наредили да изазову насиље на митингу

Протест «Чујем да је полиција издала саопштење како је Митрополит црногорско- приморски синоћ поспјешивао нереде реченицом «све је у Божјим а сад у вашим рукама». Ја нијесам изговорио такву реченицу, него сам рекао ону Његошеву. Ако је Његош грешник, нека сам онда и ја грешник. Рекао сам: нада нема више ни у кога, до у Бога и у своје руке», рекао је јуче, 14. октобра 2008. године, пред Саборним храмом Христовог Васкрсења у Подгорици Митрополит црногорско-приморски Г. Амфилохије, реагујући на саопштење црногорске полиције о нередина на завршетку митинга «Образ је пречи» који је одржан пред зградом црногорског парламента.

«То сам рекао и вечерас, наводећи онај стих пророка Давида: Господ је крепост моја, тврђа моја, прибјежиште моје. То је наша вјера, то је наша нада. У томе је истина људска и људског живота», објаснио је Митрополит.

Протест «Тврде, дакле, да сам ја поспјешио нереде. Ја морам да вам кажем, и пред овом Светињом и пред својом савјешћу, да онај синошњи неред није изазвао народ који је понижен и згажен, који се скупио испред Скупштине Црне Горе, и који је вапио за правдом тражећи мир и за себе и за Косово и Метохију. Онај неред, то је очевидно, постоје свједоци и свједочанства, а и ја сам свједок тога, извршила је једна убачена група која није припадала овом народу. А ко је била и каква је била та група треба припитати Агенцију за националну безбједност Црне Горе и треба припитати директора полиције Вељовића», прецизирао је Владика.

Протест «Кад сам долазио испред кордона полиције, који су ме сви са поштовањем поздрављали, долетјела је каменица. Долетјела је прије мога говора и прије било чијег говора и погодила Горана Даниловића. Ко би од народа који је и дошао на позив Горана Даниловића гађао њега каменицом? И ко би каменицама од народа гађао нашег оца Драгана Митровића, од вас који сте вечерас овдје? Ево, и он је каменицама гађан, заустављајући ту групу која је навукла своје маске? Други су њу припремили и дали јој маске, шок бомбе и друга оруђа. Она је сигурно и очевидно била диригована од некога. Она је дошла да оскрнави тугу и јад народа и вапај његов и да умањи значај синошњег догађаја за Црну Гору».

Протест «Јер, очевидно да они који доносе овакве безумне одлуке знају да је Косово уграђено у код, у биће Црне Горе. Нијесам ја него Његош уздигао до небеса и с оне стране небеса Обилића, Лазара, косовске мученике и Косово. Ми смо тиме васпитани од утробе матере своје - сви Црногорци колико их има без разлике на њихова политичка, па сада и национална опредјељења. Сви смо то посисали са материним млијеком. И они сви знају да је то уграђено у нама. То свједочи 1989. кад су најприсутнији били на Косову управо Цетињани, Подгоричани, Никшићани, Васојевићи, Морачани и сви остали из Црне Горе. Према томе, треба питати Агенцију за националну безбједност Црне Горе и господина директора полиције коме су они наложили да синоћ придодају срамноме чину, најсрамнијем у историји Црне Горе, још једну срамну страницу и још један срамни чин», поручио је Митрополит Амфилохије.

Извор: Митрополија црногорско-приморска